— Forkastelig, og misbruk av andres tid. Et møte mellom fem- seks ledere har fort en effektiv timepris på 15.000 - 20.000 kroner. Da bør man være helt til stede, mener Einar Ryvarden, som er utviklingsredaktør og IT-sjef i Aller Internett.

— Å svare på en sms i et møte, signaliserer bare kompetanse i multitasking. Mange har forstått at de kan gjøre flere ting samtidig, - og med stort utbytte, sier Berit Skog. Hun forsker på bruk av sosiale medier ved NTNU i Trondheim.

Det ble solgt 1,5 millioner smarttelefoner i Norge i fjor. For mange kjennes den nye dingsen allerede som en kroppsdel.

- Uakseptabelt

83 prosent av lederne i Hordaland mener møtekulturen har endret seg som følge av den nye digitale hverdagen. I en spørreundersøkelse som bemanningsselskapet Proffice fikk gjort i 2010, svarte 65 prosent av lederne her i fylket at å svare på SMS i et møte er uakseptabelt. Ni prosent var atskillig mer liberale. De syntes det også var greit at man surfet på nettet under møter. Uenigheten er tydeligvis stor, men et flertall av de 2000 lederne og ansatte som ble spurt her vest, mente at det er behov for felles retningslinjer for riktig møteetikette.

Uhøflige

— Både tilgjengeligheten til, og bruken av sosiale medier, fører til at grensene for hva en definerer som uhøflig på møter er i ferd med å endres. Unge bruker disse mediene mer aktivt enn eldre, og har andre normer for bruken. For dem kan det være aktuelt å tvitre for å informere og oppdatere fra møter. Det betyr ikke at de ikke følger med i saksgangen, men de er kjappe nok til å oppfatte og sammenfatte argumentasjonen på 140 tegn. De er drevne multitaskere, sier Skog.

Kulturredaktør Hilde Sandvik i BT blir skuffet om hun holder foredrag der ingen er oppe med mobilen og tvitrer budskapet hennes videre.

— Hvis det er taust i alle medier etter et foredrag, kan det like gjerne være signal om at det du sa ikke var interessant nok, sier Sandvik.

Hun viser til at enkelte teatre i New York har noen benkerader avsatt til de som ønsker å tvitre fra forestillingen, fordi teatrene har funnet ut at det er en måte å skape interesse rundt stykkene deres.

Lik steinalderhjernen

— Drevne multitaskere finnes ikke, mener Einar Ryvarden.

— Hjernen til dagens unge er temmelig lik steinaldermannens, og den kan bare gjøre en komplisert ting av gangen. Multitasking er et kjekt og moderne ord, men det finnes ikke noe som heter det. Hjernen vår er ikke laget for det. Den gjør en ting av gangen, sier Ryvarden.

Han mener at bruk av smarttelefon på møter ikke bare er respektløst, forstyrrende og fører til mangel på deltakelse fra den som bruker telefonen. Også brukerne taper. Det tar tid å skifte fokus fra en argumentasjonsrekke i et møte, til en sms, og så tilbake igjen til møte.

— Hopper du fort mellom ulike oppgaver, får du ikke konsentrert deg om noen av dem, sier Ryvarden.

Forsinker arbeidet

En studie gjort blant en gruppe ansatte i Microsoft, og gjengitt i New York Times, viste at de dataansatte i gjennomsnitt trengte 15 minutter på å komme tilbake til et konsentrasjonsarbeid som de slapp, etter å ha svart på en e-post eller en sms. Det amerikanske analyseselskapet Basex mener at forsinkelser i arbeidsprosessene som følge slik multitasking, koster USA svimlende 650 milliarder dollar årlig i redusert produktivitet.

Drevne multitaskere finnes ikke

Einar Ryvarden, utviklingsredaktør i Aller Internett

Mange anbefaler derfor ulike praktiske tiltak, som å samle opp e-poster og svare på dem i bolker, i stedet for å besvare dem fortløpende.

Ryvarden tror at arbeidsgiverne ville ha mye å tjene på retningslinjer for bruk av digitale medier på jobben.

— Som eksempel er det jo bare å spørre seg hvilke utbytte bedriftene har av at de ansatte er på Facebook i arbeidstiden. Bygger de kompetanse, eller driver de med personlig ting? spør han retorisk.

Møtene er problemet

Teknologiredaktør Eirik Rossen i IT-bransjen nettavis digi.no, mener at bruken av smarttelefoner i møter på jobben forteller mest om møtene.

— Det kan være veldig gode grunner for at mange bruker tiden på smarttelefonen under møter. Hadde disse møtene vært interessante og viktige, ville folk fulgt med. Rossen tror at de fleste møter kunne vært redusert til en brøkdel av den tiden de tar.

— Nesten alle møter sklir ut. For de fleste ville det vært mer nyttig – og langt hyggeligere – å erstatte mye av møtetiden med sosiale samlinger etterpå, sier Rossen. Han mener at bruk av smarttelefoner på møter og foredrag vil kunne spre det som måtte være av nyttig informasjon til andre umiddelbart. Eller gi møteleder tilbakemeldinger, for den saks skyld.

Hvis det er taust i alle medier etter et foredrag, kan det like gjerne være signal om at det du sa ikke var interessant nok

Hilde Sandvik, kulturredaktrø i BT

Hans redaktørkollega i samme nettavis, Sigvald Sveinbjørnsson, mener at kjedelige, lange møter kan forklares med at dette er ledernes arena og arbeidsform.

— Men det skaper utrolig mye dødtid, og binder opp andres arbeidsdag, sier han.

Erstatter kjedsomhet

Einar Ryvarden mener mobilbruken under møter bare er en av arenaene hvor teknologien styrer oss inn i en tilstand av konstant flyktighet.

— Før smarttelefonen kom for rundt fem år siden, hendte det at ungdom kunne sitte på bussen og kjede seg i opptil flere minutter. Nå går det ikke mange sekundene før mobiltelefonen er oppe av lommen og kjedsomheten erstattes med sjekking av ett eller annet, sier han. Direktøren bruker begreper som øyeblikkets tyranni, avhengighet og mangel på tilstedeværelse i eget liv.

Han er definitivt ikke på linje med de som hevder at en sveip innom e-posten i et møte, er som å dukke opp og gispe etter luft i en lett kveldende atmosfære.

Si din mening i kommentarfeltet under!