Halv pris, maks 12 stoler per kunde, reklamerer Bohus i et annonsebilag i BT tirsdag.

Stolen som er satt ned fra 799 til 399 kroner heter «Base», og er ifølge annonsen en av kjedens bestselgere. Det blir det slutt på nå.

— Dessverre har Bohus måttet stoppe salget da stolen visstnok ligner for mye på en kjent stol i markedet. Dette er særdeles uheldig, og vi hos Bohus er strengt tatt ikke enige i at stolene er like nok til å bli betraktet som kopi, står det i annonsen.

Designklassiker

Den kjente stolen er designikonene Charles og Ray Eames' «Plastic Side Chair», som importeres til Norge av Vitra Scandinavia AS. Morselskapet deres, den sveitsiske møbelgiganten Vitra AG, har lisens for produksjon av Eames-design.

Det er Vitra som har krevd at Bohus stanser salget av sine stoler.

— Det er veldig mange som kopierer denne stolen, det kommer stadig containere fra Kina. Men at en stor kjede selger kopier er ikke så vanlig. Det var litt overraskende, sier daglig leder Loni Barsten i Vitra Scandinavia,

Får selge ut lageret

Selskapets advokater har hatt dialog med møbelkjeden en tid.

- ORIGINALEN: Det er denne stolen Vitra mener Bohus har kopiert: Eames Plastic Side Chair.
Vitra AG

— Vi har poengtert overfor dem hva vi mener, og har blitt enige om en løsning. Det har ikke vært nødvendig å ta saken til retten. Det er kjørt så mange saker på akkurat den stolen, så det hadde det ikke vært noen vits i. De vet hva de har gjort, og gjør nå noe med det. De har fått en frist til å stanse salget, sier Barsten.

Avtalen mellom importøren og møbelkjeden innebærer ifølge Barsten at Bohus får litt tid til å selge ut varelageret av «Base»-stoler. Fristen skal være satt til årsskiftet.

— Hvis partiet hadde blitt stoppet i tollen, ville vi krevd at det skulle destrueres. Men når det allerede var kommet i butikk, sier vi oss fornøyd med å få stanset salget innen en frist, sier Barsten.

- Uproft

Teksten i annonsen er hun imidlertid ikke overbegeistret over.

— Det er en litt merkelig måte å kommunisere med kundene sine på, men de har vel såpass mange stoler som de må bli kvitt, og så er dette er en måte å bli kvitt dem på. Jeg synes det ser litt uproft ut. De avslører jo at de er blitt tatt på fersken ved å skrive det. Hadde de ikke gjort det, hadde folk kanskje ikke tenkt over hvorfor stolen kom på salg, sier Barsten.

- Mange forskjeller

Bohus er ikke enig i at stolen, som de har kjøpt inn gjennom en skandinavisk importør, er en kopi.

— Denne stolen har i lang tid vært solgt i flere land. Bohus hadde første markedsføring av denne stolen i sommer. Bohus har så i ettertid blitt kontaktet av et selskap som representerer en annen produsent som hevder at disse stolene er for like til at de vil akseptere dette. Selv om det er mange forskjeller mellom disse stolene, har vi valgt å stoppe innkjøpene og vil selge ut restpartiet av våre stoler innen den tid som er avtalt, skriver kategorisjef Frank Ove Lind i Bohus-kjeden i en epost til BT.

Annonsen Barsten i Vitra karakteriserer som «uproff», er det imidlertid ikke møbelkjeden sentralt som står bak. Den er utformet av selskapet som eier de lokale Bohus-butikkene på Nordås, Åsane, Drotningsvik, Os og Stord.

— Vi har over 1000 stoler på lager lokalt her i Bergen og har valgt å selge denne til halv pris for å tømme lageret. Vi synes det var greit å forklare hvorfor stolen selges vekk, sier daglig leder Einar Engelsen i Bohus Nordås AS.

- Stor industri

Loni Barsten i Vitra Scandinavia bruker mye tid på å følge med på kopier som dukker opp på det norske markedet.

— Generelt blir det kopiert mye i møbelbransjen, og Eames er blant klassikerne mange kopierer. Det finnes mange selskaper som lever av å produsere kopier. Det er en stor industri. Men det er rett og slett forbudt. Det mange ikke tenker på, er at man egentlig stjeler penger fra dem som har designet møblene, siden man slipper å betale royalties. I tillegg taper våre forhandlere omsetning. Det er veldig frustrerende å måtte bruke masse energi på å forklare kundene hvilke varer som er ekte og hvilke som er kopier.

- Kunder kan bli lurt

Barsten synes særlig det er leit når kunder blir lurt til å tro at de kjøper en original designgjenstand.

— I tilfeller som dette, der prisen er så lav, er det jo greit nok. Da skjønner alle at dette ikke er en original. Men i andre tilfeller er ikke prisforskjellen like stor, sier hun.

Vitra samarbeider med Tollvesenet om å få stanset import av kopivarer.

— De er informert om varer det er lurt å se etter. Vi har ikke opplevd så graverende tilfeller fra store kjeder tidligere. Men det betyr bare at vi må bli enda flinkere til å følge med, og til å samarbeide med Tollvesenet, sier Barsten.