Begge kan notere en særdeles pen inntektsøkning siden forrige likningsutfall. I 2000 tjente Kråkevik vel 2,2 millioner kroner, mens inntekten i fjor gjorde et hopp til i overkant av 3,8 millioner. Andsnes, som tjente 1,5 millioner kroner i 2000, hanket i fjor inn 3,3 millioner kroner i lønn. Videre har Kråkevik en formue på over to millioner kroner, mens Andsnes ligger vel en million bak.

Musikalsk verdensprofil

Andsnes uttaler seg av prinsipp ikke om økonomispørsmål, men hans manager Kjell Wernøe peker på én hovedårsak til den høye inntekten:

— Leif Ove er den mest etterspurte klassiske artisten i Norge noensinne. Han er en av verdens mest profilerte artister, og kan spille med hvem han vil når han vil. Det reflekteres selvsagt også i hans inntekt, sier Wernøe.

I går spilte Andsnes i Hamburg, Tyskland. Pianisten er fullbooket ut 2005, og velger, ifølge manager Wernøe, bevisst å ligge i underkant av 100 spilte konserter i året for at ikke reisevirksomheten skal bli for hektisk og skade kvaliteten.

Holden hulder

Og mens Andsnes reiser verden rundt på de store konsertscenen - som den kritikerroste opptreden under «Last Night of the Prom» i Royal Albert Hall i september - gjør artistkollega Herborg Kråkevik det godt her hjemme. I likhet med Andsnes har hun solide plateinntekter fra cd-utgivelser. I tillegg kommer turnévirksomhet med TrondheimSolistene og kabareten «Herborgs verden». Med Edith Piaf-forestillingen «Eg og Edith» og ny cd i vente senere i høst, tyder ingenting på at Kråkevik har gått i hi, eller vil lide økonomisk på en stund. Kvinnen media ynder å omtale som hulderen fra Jondal, kan mer en å spre trolldom fra scenen.

— Hun er en flink forretningskvinne, fastslår regnskapsfører Odd Solbakken hos selskapet Procurator reservert.

— Jeg kommenterer ikke mine klienters økonomi, men det er klart at alt henger sammen her. Herborg er både en flink kunstner og en dyktig forretningskvinne.

— Hva vil du si er viktigst for å gjøre det godt økonomisk?

— Det er helt klart viktigst å være en dyktig kunstner.

Ylvis i økonomisk medvind

Blant nykommerne som klatrer oppover på skattelisten finner vi brødrene Bård og Vegard Urheim Ylvisåker. Begge står oppført med over en halv million i inntekt og slår dermed de to av de tre medlemmene i Kvinner på randen. Tallene bør imidlertid tas med en klype salt, da Marit Voldsæter, Elisabeth Moberg og Kjersti Berge trolig har midler bundet opp i selskaper. Det samme gjelder sannsynligvis også flere managere og arrangører som flere har en forholdsvis lav inntekt å lese av skattelistene.

Den mye omtalte Bergensbølgen må imidlertid vente på medvind før pengene kan skylle inn på boken til byens rockere. Artister som Sondre Lerche og electronikaduoen Röyksopp kan nok forvente atskillig bedre tall ved neste års likning enn 2001-likningen, ettersom 2002 har vært et godt år for rock- og popfolket.

Bergens Tidende oppnådde ikke kontakt med Herborg Kråkevik eller de andre artistene i går ettermiddag.

MILLIONER PÅ KULTUR: Herborg Kråkevik kan se tilbake på et godt år inntektsmessig Hele 3,8 millioner kroner tjente artisten som også har en formue på over 2 millioner kroner.