Unge Døsvig er blitt en respektabel familiemann med tre barn under fem år. På den nye hytten, noen fergelengder fra Halhjem, prøver han å lade batteriene. Bare Emma på tre var med pappa på hytten i går, og hun klarer seg selv.

- Neeeei.

Sjarmtrollet skal ikke ha hjelp til å komme seg ut av båten. Da må det gjøres på nytt.

- Jeg er på jobb 24 timer i døgnet og jeg kjenner på ansvaret og prestasjonspresset. Derfor tar jeg meg seks uker sommerferie og seks uker rundt jul. Galtung Døsvig sitter i styret i rundt 90 ulike selskaper. Sin egen virksomhet eier han gjennom EGD Holding, som gikk ut av fjoråret med et overskudd før skatt på 80 millioner kroner og en bokført egenkapital på rundt en halv milliard.

Slåss mot løver

Rundt 50 millioner av overskuddet var gevinst fra salget av oppdrettsselskapet Fjorddrift. Selskapet, med to konsesjoner i Norge og tre i Chile, kjøpte han mens laksepriser og næringen så vidt holdt seg flytende for rundt fire år siden.

-  Vi holdt på i fire år og tjente en million i måneden på selskapet, sier han.

Lett var det likevel ikke.

- I Chile ble vi angrepet av sykdom og sjøløver. Finanskrisen skyllet også over denne næringen, og vi måtte inn med mer egenkapital. Men til slutt solgte vi på et gunstig tidspunkt, sier Døsvig. Nå konstaterer han at lakseprisene har halvert seg siden han solgte mot slutten av fjoråret.

Pappas øyne

Han skryter av sin partner Idar Tangen fra Fedje. Han sto for driften av oppdrettsselskapet, mens han selv styrte finansene. Havstrilen hadde større problemer med å selge enn Døsvig, men utviklingen i lakseprisen gjør at han neppe bør være fryktelig lei seg. Vi snakker tross alt om et varp som pengefolkene vil kalle optimal timing.

- Jeg skjønner at aksjonærer kvier seg for å selge selskaper med mange ansatte. Men fisk, skip og eiendom må du kunne selge uten følelser.

Espen flytter blikket fra Bjørnefjorden mot datteren, som rolig og veloppdratt ser på faren med store øyne.

- Hvem sine øyne har Emma? spør faren.

- Pappa har fått mine øyne, svarer hun.

Kjøper helst i motvind

Noe av oppdrettsgevinsten har pappaen brukt til å kjøpe tre produkttankskip som ingen andre ville ha. I hvert fall slapp han å betale mer enn 150 millioner kroner for dem, mens de for bare tre år siden ville gått for 700 millioner kroner.

- Vi prøver å være motstrøms og kjøpe når ingen andre er særlig interessert.

Det er Champion Shipping som driver skipene i løsmarkedet og inntjeningen er ikke all verden i øyeblikket.

Vil ha kontrollen

Den viktigste endringen i Galtung Døsvigs investeringsstrategi er full kontroll. Han ønsker ikke lenger å være en finansiell minoritetseier. Nå vil han selv ha mer enn 50 prosent eierandel i det han kjøper. Det betyr at vi kan forvente oss en viss rokering, ikke minst i shippingporteføljen hvor Døsvig er medeier i 50— 60 skip. – Unntaket vil være Utkilen Rederi der min farfar i sin tid var med å investere. De har vi så lange og gode relasjoner til at vi kan leve med en minoritetsposisjon.

Rundt 40 prosent av Døsvigs verdier er knyttet til skip, like mye er puttet i eiendom, mens 20 prosent er finansielle investeringer.

Bygger storhotell

Innen eiendom har han nylig bygget to næringsbygg på Lønningen ved Flesland som er leid ut til offshoreselskaper. Sammen med OBOS og Stadsporten AS har han planer om å bygge mellom 300 og 400 boliger på Sandsli. På samme sted vil han utvide Edvard Grieg Suitell fra 150 til 335 rom, pluss nytt stort konferanseområde.

- Forutsatt at leieavtalen med Choice går i boks, vil dette bli hotellkjedens største konferansehotell på Vestlandet. Hotellet er en av hjørnesteinene i virksomheten vår, sier Døsvig, som gjennom EGD-systemet eier det hundre prosent.

Film og musikk ikke butikk

Espen Galtung Døsvig har også investert penger i film, musikk og fotball. Han ser på Emma, som er litt lei av den store terrassen og gjerne vil ha en tur ned på svabergene.

- Som du ser har jeg ikke samme anledning til å se film og høre musikk nå. Mine investeringer på disse områdene har aldri vært ment som butikk. De skyldes mitt engasjement for byen og at det skal være trivelig å bo her, sier han. Dessuten synes Døsvig selv det er artig å eie aksjer i filmselskaper, i konsertarrangøren Bergen Live og Hardball, som handler fotballspillere til Brann. Restaurantene Soho og Sumo kommer litt i samme kategori.

I den virkelige butikken ser han ikke bort fra at det kan bli nye kjøp av oppdrett.

- Men det er nok lurt ikke å bli for grådig, og holde seg borte en periode etter at man har tatt store gevinster, sier han.

Espen Galtung Døsvig eier rundt 97 prosent av EGD Holding. De resterende aksjene eies av hans to søstre Vivi Galtung Døsvig Eskestrand, Janne Galtung Døsvig og faren Einar Galtung Døsvig. Storebror Einar Galtung Døsvig jr. er ikke medeier, men har nylig kommet tilbake til Norge etter et lengre opphold i utlandet.

EGD HOLDING    
  2010 2009
Resultat før skatt   80   70
Bokført egenkapital 500 350