Den seneste testversjonen av Windows XP krever Passport registrering for å bruke hurtigmeldinger (instant messages) og telefoni. Hvis begrensningen ligger i den endelige versjonen av operativsystemet bruker Microsoft sin dominans innen programvare til å trekke brukere til nettjenestene. Selskapet tenker seg MSN-portalen og Passport som kundegrunnlag for kommende betalingstjenester i satsingen .Net.

I tillegg til at selskapet kan bli beskyldt for tvilsom brukerjakt, vil en lenke mellom XP og Passport gjenreise beskyldningene om konkurransehemmende virksomhet.

— Det er mange spørsmål om forbrukerrettigheter knyttet til Passport og .Net, sier visepresident Microsofts konkurrent AOL Time Warner, John Buckley.

Samtaler om et samarbeid om hurtigmeldinger mellom de to selskapene brøt sammen i forrige uke. ProComp, en sammenslutning av selskaper som inkluderer AOL, Oracle og Sun Microsystems, kom torsdag med kritikk av Microsofts integrasjonsplaner.

— Programvareselskapet vil bruke nye utgaver av det dominerende operativsystemet Windows og nettleseren Internet Explorer til å tvinge brukerne i retning av den kommende .NET-plattformen. Microsoft vil gjøre nettet til en stor abonnementstjeneste fra selskapet og ta betalt for tjenester som nå er gratis, hevder Procomp.

Microsofts talsmann, Jim Cullinan, benekter påstandene og sier at konkurrentene bør komme med egne produkter i stedet for å klage.

Bill Gates lettet på sløret for selskapets .NET på Comdex-messen i Las Vegas i fjor høst. Konseptet skal gi databrukerne en enkel måte for utveksling av data mellom forskjellige elektroniske enheter, noe som gjør data-arbeid mer knyttet til internett enn til en stasjonær PC, hevdet selskapet.(Origo)