Microsoft har søkt om pantent på software for intens overvåking av arbeidstakere, melder nettavisen Times Online. Systemet lar sjefen din følge de kroppslige og mentale funksjonene dine på avstand, via en dataskjerm.

Sensorer på kroppen

Programvaren virker ved at arbeidstakere kobles til PC-en via trådløse sensorer. Datamaskinen vil da måle produktivitet, helse og velvære.

Sjefen skal ha full tilgang til dataene, som blant annet omfatter puls, kroppstemperatur, bevegelser, ansiktsuttrykk og blodtrykk.

Systemet skal blant annet være i stand til å avdekke stress og frustrasjon hos arbeidstakeren, slik at sjefen kan komme til unnsetning når du trenger det.

Liknende teknologi er allerede i bruk blant flygere og astronauter. Det skal imidlertid være første gang den tilrettelegges for bruk på vanlige kontorer.

— Overgrep

Fagforeninger, advokater og forkjempere for personvern har kritisert systemet for å «ta ideen om å overvåke folk på arbeid til et nytt nivå».

Hugh Tomlinson, en ekspert på jussen rundt datasikkerhet , sier til The Times:

«Dette systemet omfatter overgrep mot hvert eneste aspekt mot de ansattes liv. Det reiser veldig alvorlige alvorlige spørsmål om personvern.»

Patentet for det nye systemet kan være klart innen et år, ifølge avisen. Microsoft ønsker ikke å kommentere saken.

Ville du latt sjefen sette sensorer på kroppen din? Diskuter saken i feltet under.

SPIONPROGRAM: Bill Gates' software-selskap vil gjøre sjefen din til Storebror.