Microsoft og Skype sendte tirsdag ettermiddag ut en felles pressemelding for å fortelle at de har inngått en bindende avtale der Microsoft kjøper Skype for 8,5 milliarder dollar (omtrent 46 milliarder kroner).

De to selskapene mener avtalen vil øke tilgjengeligheten til Skypes tjenester og gi fordeler til både forbrukerne og selskapene.

— Skype er en fantastisk tjeneste som millioner av mennesker over hele verden elsker, sier Steve Ballmer, administrerende direktør i Microsoft.

Skype vil bli et eget forretningsområde innen Microsoft og Tony Bates, som i dag leder Skype, vil få tittelen «President for Microsoft Skype-divisjon».

  • Microsoft og Skype deler visjonen om å skape programmer og produkter for våre kunder. Sammen vil vi være i stand til å sette fart på Skypes planer om å utvide vårt globale samfunn og introdusere nye muligheter for kommunikasjon og samarbeid, sier Bates.
  • Les [hele pressemeldingen her](http://www.microsoft.com/Presspass/press/2011/may11/05-10CorpNewsPR.mspx).

Skandinaver står bak

Skype ble dannet i 2003 av svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis, som også er kjent for å ha etablert fildelingstjenesten Kazaa.

Zennström har ifølge Dagens Industri tjent bortimot 10 milliarder svenske kroner på Skype.

Ved å tilby gratis telefonsamtaler via Internett, gjorde Skype et sterk innhogg i markedet for internasjonal telefoni.

I 2005 ble selskapet kjøpt opp av netthandelstedet eBay for 3,1 milliarder dollar. Salget gjorde Zennström til en av Sveriges rikeste menn. eBay lyktes imidlertid ikke med å etablere Skype som et standardisert kommunikasjonsverktøy mellom kjøper og selger, og i 2009 ble aksjemajoriteten solgt videre til en investorgruppe.

Konkurransefortrinn

I fjor hadde internettelefoniselskapet 124 millioner brukere hver måned, og i 2009 stod selskapet for 13 prosent av alle internasjonale telefonsamtaler.

Ifølge The Wall Street Journal hadde Skype planlagt en børsnotering i fjor, men forandret mening etter at Tony Bates ble ny administrerende direktør i selskapet.

Det er ventet at et oppkjøp av Skype vil kunne gi Microsofts et enormt konkurransefortrinn i satsingen på programvare til mobiltelefoner.

Les hele pressemeldingen her.