Etter hva Aftenposten.no kjenner til er det nå klart at Per Høiby går til det nye kommunikasjonsselskapet First House hvor han vil tiltre som administrerende direktør.

Høiby går fra stillingen som leder for et annet kommunikasjonsselskap, JKL, hvor han i dag er partner og leder av Oslo-kontoret. Cecilie Ditlev–Simonsen skal overta som leder for Oslo–kontoret etter Høiby.

Et internt notat som Aftenposten.no har tilgang til, viser at First House-gründer Bjørn Richard Johansen i lengre tid har ønsket Høiby i rollen som leder for First House.

Allerede 20. september skrev Johansen i et internt notat at det omstridte selskapet vil ledes av Høiby. Men det er først nå at Johansens bestrebelser skal ha blitt kronet med hell.

Kongelige kontakter

Den 47-årige Høiby har tidligere vært adjutant hos kongen og militærrådgiver for daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Høiby kom til JKL fra Forsvaret i 2006. Han er sønn av avdøde Sven O. Høiby og storebror til kronprinsesse Mette-Marit.

Høiby går til sjefsjobben i et selskap som lenge før det er kommet i gang, er under kraftig kritikk.

Ikke minst er det tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssens overgang til First House som har brakt sinnene i kok i deler av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.

Enkelte, som Sps Per Olaf Lundteigen, mener Hanssen burde avholdt seg fra å aksle en jobb hvor han skal selge råd til ukjente, pengerike oppdragsgivere. Andre har kritisert Hanssen for å ha deltatt i planleggingen av First House før han hadde gått av som statsråd.

Les også: Bjarne Håkon Hanssen risikerer kjempebot

Går til bråk

Hanssen er ikke alene om å gå direkte fra politikken til First House. Også Jan-Erik Larsen, inntil nylig statssekretær på Statsministerens kontor og en av Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeidere i flere år, vil også han nå få Høiby som sjef. Det vil også Hanssens høyre hånd gjennom mange år, tidligere statssekretær Ketil Lindseth.

Bjørn Richard Johansen, som så langt har figurert som leder for det nye PR-selskapet, vil etter det Aftenposten.no kjenner til, jobbe videre i selskapet med salg og kundekontakt.

Forsvarte Persson

Høiby er ikke ukjent med politikere som finner veien til kommunikasjonsbransjen. Han har inntil nå sittet i ledergruppen for JKL i Norden.

I 2007 vakte det stor oppsikt da tidligere statsminister Göran Persson begynte som seniorrådgiver for JKLs svenske virksomhet. Høiby forsvarte da Persson mot de betenkelighetene som ble reist mot at topp-politikeren Persson gikk direkte fra regjeringskontorene til mulige lobbyoppdrag for JKL.

Cecilie Ditlev–Simonsen begynte i JKL i fjor etter at hun året før måtte gå fra sin stilling som kommunikasjonsdirektør i Hydro.

Bakgrunnen for avgangen fra Hydro var en sak om skatteunndragelse hvor også hennes far, tidligere ordfører i Oslo, Per Ditlev–Simonsen, var involvert.