— Wake up, Mr. Freeman...

— Wake up, and smell the ashes.

Den spøkelsesaktige G-man er tilbake, fremdeles like mystisk og irriterende som før, og helten Gordon har sovet en stund, faktisk helt siden hendelsen i Black Mesa-komplekset. Det er andre tider nå.

Slik åpner Half-Life 2, kanskje årets mest etterlengtete spill til PC, som om ingenting skulle ha hendt siden sist. Det er nesten absurd hvor naturlig man sklir tilbake inn i denne verdenen av kjente og kjære monstre, personer og ikke minst lyder. Det føles virkelig som om man ikke har vært borte så lenge.

Etter hvert som man får sett seg litt rundt, er det likevel ikke vanskelig å se at det har skjedd noe. Grafikken er så gjennomført, at man nesten skulle tro den var basert på ekte steder. Steder som en gang var normale, men som nå bærer preg av uhygge og frykt. Alle personer i spillet er utrustet med ansiktsuttrykk, slik at man kan se frykt og glede i fjesene deres. Det er ikke mye av det siste.

Fysikken i spillet er også et kapittel for seg, alle gjenstander er utstyrt med vekt og spesifikasjoner, slik at de kan påvirke hverandre. Tønner kan rulles i nedoverbakke, steiner kan kastes, og ting skytes i stykker. I enkelte tilfeller må man benyttes seg av disse for å komme forbi gitte punkter. For eksempel ved bruke tunge ting for å skape motvekt. Vippedisse-erfaring anbefales.

Spillets tempo varieres fra heseblesende skuddvekslinger og flukt, til roligere partier som inviterer til en titt på omgivelsene og solnedgangen. På denne måten vet man aldri hva som venter, og blir sittende med høye skuldre hele tiden. En flokk kråker som skremmes opp i det en passerer, skaper like mye uhygge som zombier og ekle monstre på jakt etter skalpen din.

Etter hvert som spillet skrider frem, møter man stadig nye fiender, som krever egne strategier for nedkjemping, og det blir aldri repetitivt, til tross for at utviklingen er forholdsvis lineær. Det er spennende hele tiden, i en slik grad at man blir stiv i både øyne og nakke før man klarer å legge det fra seg.

Så revolusjonerende som eneren er det ikke, og det tror jeg ikke vi vil oppleve igjen i det hele tatt. Half-life 2 er likevel et mesterverk som garantert vil bli husket i lang tid fremover. Med en oppgradert versjon av verdens mest spilte nettspill, Counter-strike med på kjøpet, skal det godt gjøres å komme unna denne tittelen i år.