Siden 1978 har Norsk Tipping gjort omtrent 7600 nordmenn til tippemillionærer. Drøye 950 bodde i Hordaland og Sogn og Fjordane da de vant, og av dem nesten halvparten i Bergen.

Likevel tyder tallene på at det er Fedje-folket som har mest flaks på Vestlandet: Blant de drøye 550 innbyggerne i øykommunen finner vi tre tippemillionærer. Én vant på Lotto, en på Vikinglotto, den siste på Extra.

Disse tre gjør at Fedje topper tippemillionærtettheten på Vestlandet.

- For meg var er dette helt nytt, men det er jo veldig kjekt, sier Fedje-ordfører Kristin Handeland (Ap).

Flaks på Fedje

Fedje har én tippemillionær pr. 187 innbygger, og med det vinner de over tre ganger så ofte som landssnittet, ifølge statistikken. Så skal det ikke legges skjul på at i kommuner med få innbyggere, som Fedje, gir den enkelte gevinst store utslag.

Bergen har til sammenligning over 400 tippemillionærer mot Fedjes tre, men snittet ender på «bare» én pr. 665 innbygger. Statistikken tar ikke hensyn til eventuelle forskjeller i hvor mye folk i gjennomsnitt spiller i ulike kommuner.

- Dette handler mest om at når du fordeler tallene på så få som vi er, så slår det veldig ut. Noen ganger negativt, i dette tilfellet positivt, sier Handeland.

- Hvordan føles det å være vestlandsmestere i lotto?

- Det er veldig kjekt. Jeg gleder meg på vegne av dem som har vunnet, sier Handeland.

Hornindal og Aurland er kommunene med nest mest flaks, skal vi tro tippestatistikken, fulgt av Årdal, Austevoll og Eidfjord. Helt på bunn finner vi Modalen, Vestlandets minste kommune, som på 36 år ikke har fått en eneste telefon fra Norsk Tipping.

Rekordbeløp i Austrheim

Rekordutbetalingen er det en mann i 30-årene fra Austrheim som fikk i januar 2012. Syv rette ga 31,6 millioner, men mannen hadde ved en tabbe levert to like rekker, og dermed ble premien doblet til over 63 millioner kroner.

Nest største premie gikk til en kvinne i Bergen som vant 45 millioner i Superlotto for to år siden. Gevinsten var så overveldende at Norsk Tipping sendte en medarbeider hjem til vinnerne - «en mann og en dame i sin beste alder» - fremfor å overbringe beskjeden over telefon.

Deretter følger en Lindås-mann i 60-årene som skulle kjøpe seg ny bil etter at han vant 36 millioner i 2010. Samme år vant en kvinne i 70-årene fra Meland over 34 millioner. I velkjent stil nektet den nybakte Lotto-vinneren å tro på det glade budskapet.

- Hun trodde jeg var en telefonselger, fortalte Norsk Tippings budbringer.

Dra og klikk på kartet for mer informasjon. Statistikken er hentet fra Norsk Tippings nettsted Storvinnerdata. Der kan du også finne mer informasjon fra både Vestlandet og landet for øvrig.