— Vi følte det begynte å brenne under beina. Vi ville ikke lenger stå utenfor boligmarkedet. Bedre å eie enn å leie, sier Inge Solsvik (25). Han og samboeren Linda Aase (24) kjøpte i november en rekkehusleilighet til 2,3 millioner på Ågotnes i Fjell.

Ligningstallene for 2010 viser at nordmenn over17 år har økt sin gjeld med 130 prosent siden år 2000. I dag har personer over 17 år i Norge en gjennomsnittsgjeld på 565.000 kroner.

Fjell kommune troner øverst på Vestlandet. Der har innbyggerne 677.000 kroner i gjennomsnittsgjeld. Tallene er regnet ut for befolkningen over 17 år.

I Sogn og Fjordane er det Førde kommune som huser innbyggerne med mest gjeld. Der er snittet 577.000 kroner.

— Ikke slepphendte

Professor i samunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen, Kjell Erik Lommerud, er ikke spesielt overrasket over tallene.

— Fjell er en tilflyttingskommune med en ung befolkning og mye nybygging. Det samme gjelder Førde i Sogn og Fjordane. Gjelden følger som regel livssituasjonen. Det betyr at folk har mest gjeld når de er unge og etablerer seg, forklarer Lommerid.

Han tror ikke befolkningen i Fjell kommune er spesielt slepphendte med å låne penger.

— Men kommunen er en tilflyttingskommune med unge folk som bygger hus. Kommuner med høyere inntektsnivå i befolkningen enn ellers, kan også ha høyere lånegjeld per person enn andre. Dette kan være en av årsakene til at for eksempel Austevoll ligger høyt på statistikken,

Bekymret

Det er inkassoselskapet Intrum Justitia som har utarbeidet gjeldsoversikten.

— Boliglån utgjør en stor del av den totale gjelden, og med stigende boligpriser er det ikke unaturlig at også gjelden øker, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

Hun er likevel bekymret for det som skjer blant unge boligkjøpere.

— Det er en reell fare for at førstegangskjøpere låner mer til sin første bolig enn de har råd til. Hvis boligrenten stiger, kan de få en anstrengt økonomi, advarer hun.

Sjekk gjeldstallene for kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane i grafikken over.

HAR BUNDET RENTEN: På sikt vil det uansett lønne seg å eie fremfor å leie, tror Inge Solsvik (25) og samboeren Linda Aase (24).
Rune Sævig