Som bt.no har skrevet tidligere, vil nordmenn bruke omtrent 50 milliarder kroner denne julen, og hordalendinger er blant dem som bruker mest.

— Det er et formidabelt kjøpepress i julen. Hvis du ser på reklameomsetningen, er desember den desiderte toppmåneden. Og det dreier seg om harde pakker, myke pakker, ting man skal ha, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Han påpeker at det ikke er alle «som takler dette kjøret».

— Til og med i Norge finnes det fattige folk som har problemer med julen fordi man ikke har råd til være med på kjøpefesten. Denne festen er noe bare et veldig rikt mindretall kan gjøre, sier han.

Stjeler for 500 millioner

Som bt.no har skrevet, øker også naskingen i julen, særlig blant ungdom. Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon regner med at nordmenn stjeler for over 500 millioner kroner i desember.

Over 300 millioner skyldes butikktyveri.

— Vi ser det spesielt blant jentene, der er det sminke og klær som vanlig. Blant unge gutter er det gjerne data og sånt. Det kan jo være mange venner de vil gi gaver til, og så strekker ikke pengene til, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård til bt.no.

Den teorien støttes av Anita Borch i Statens institutt for forbruksforskning.

- Må være med i gjengen

— Ungdom har ikke mye penger, samtidig har de ganske store behov. De skal jo gi julegaver - det handler om å være med i nettverket av jevnaldrende, sier Borch.

Hun tror også at en del voksne føler seg forpliktet til å delta i gavegivningen, selv om de kanskje ikke har lyst eller evne til å investere i julegaver.

— Selv om tingene de gir ikke er så dyre, så må de kjøpes inn. Barn har dårlig råd, og det er så viktig å være med i disse nettverkene. Da kan fristelsen bli stor, og man velger kanskje lettvinte løsninger, sier Borch.

- Har dette kjøpepresset blitt sterkere over tid?

— Jeg vil tro at det alltid har vært sånn, sier hun.

- Gi heller bort tid

Flertallet av nordmenn ønsker seg tvert imot opplevelser og tjenester - ikke ting, sier Arild Hermstad, og viser til en undersøkelse Framtiden i våre hender gjorde for en knapp måned siden.

I tillegg legger han vekt på at også miljøet lider under at nordmenn er på europatoppen i forbruk.

— Julen er blitt trangere, man skal kjøpe så og så mange presanger. De som synes det er et ork å kjøpe julegaver, bør få lov til å la være. Dette med at vi må ha en masse ting vi ikke trenger er styrt av næringen og butikkene, sier Hermstad, som foreslår at folk heller gir bort mer tid til hverandre.

Synes du kjøpepresset ødelegger julen? Si din mening i kommentarfeltet!