Ungdomsskolene i Bergen sender 9.-klassingene ut i sitt første møte med yrkeslivet.

— Det virker ganske interessant. Jeg kjenner en som går andre året som frisørlærling, og hun syns det er kjempeinteressant, sier Oda Sletten fra Rothaugen skole. Hun sitter modell i frisørstolen mens venninnen Sarah Mathiesen fletter håret hennes.

Mathiesen selv har årelang erfaring fra frisørsalong, helt fra hun satt på gulvet og lekte.

— Begge tantene mine er frisører, jeg har alltid vært i salongen, sier hun.

Sletten og Mathiesen er hos Foreningen Frisøfagets Opplæringskontor, håndplukket av flere søkere. Daglig leder Anneli Egesund er begeistret for ordningen, som erstatter den gamle arbeidsuken i ungdomsskolen. Veldig varierende tilrettelegging og utbytte, kombinert med at elvene bare fikk prøve seg på ett sted, gjør at arbeidsuken er på full fart ut.

Motiverte elever

Nå er det flere såkalte fagdager på mange arbeidsplasser, der elevene søker om å få delta, som gjelder.

— Jeg merker forskjell på disse elvene og de vi har hatt før, disse er faktisk motivert, sier Egesund.

Etter ungdomsskolen tar det fire år før du er faglært frisør. Det mest vanlige er to år på videregående skole (design og håndverklinjen første året og frisørlinjen andre året) og to år i lære. De andre alternativene er ett skoleår og tre læreår, eller til og med fire år som lærling, kombinert med skole en dag i uken. Ikke alle frisører starter rett fra ungdomsskolen heller.

— En del av våre lærlinger hopper av fra allmennfag, sier Egesund.

Frisøryrket er blant ti på topp i popularitet hos Sletten og Mathiesen jevnaldrende, viser en undersøkelse gjort på Norges Handelshøyskole i vår. Rundt seks prosent av elevene oppgir frisør som et yrke de kan tenke seg, og populariteten er på linje med jobben som arkitekt og sykepleier.

600.000 i året

Gjennomsnittsinntekten til en frisør er 305.000 kroner i året, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men er du dyktig og heldig kan du komme opp i det doble etter noen år, sier frisør Melissa Strand, en av instruktørene på fagdagen. Mange frisører har en kombinasjon av fast lønn og provisjon, der inntekten er knyttet til hvor store inntekter frisørene får inn.

Leder for frisørenes fagforening, Ingunn R. Jacobsen bekrefter Strands vurdering, men understreker at de høyeste inntektene er forbeholdt et fåtall. Provisjonssystemet er med på å skape usikkerhet om hva frisørene faktisk tjener. Derfor er arbeidsgiverne og arbeidstakerne i gang med en undersøkelse for å få en bedre inntektsstatistikk, ifølge Jacobsen.

Men frisøryrket har ett stort minus, slitasjeskader.

— Det er ikke så mange som blir gamle i dette yrket, sier Egesund.

Bevisstgjøring om betydningen av riktig og variert arbeidsstilling, og om betydningen av trening er noe hun legger stor vekt på.

Trent har en av veteranene hos Bergens frisører, Elin Næss Nysæther gjort hele livet. Men hun legger enda mer vekt på arbeidsgleden.

— Når du skaper noe nytt hver eneste dag, så blir du frisk, sier hun.