Det er ikke ofte vi omtaler enkelttelefoner. Da skal det være noe spesielt. Denne Nokiaen er det. Den er spennende, med mange nye funksjoner, har en trendy ny design, og peker fremover.

Når du starter å leke med Nokias nykomling, får du et inntrykk av hva begrepet «mobil fremtid» betyr. Her er det meste på plass. Nokia markedsfører den som en smart-telefon for de kreative. Telefonen er i bransjeomtale blitt betegnet som «endelig en innertier for Nokia».

10 minutters video

Du kan lage inntil ti minutters videoopptak med lyd og akseptabel «skjermkvalitet». Selv med første forsøk gikk det som en lek. «Velg kamera» — så video - og trykk på «joysticken».

Opptakene kan behandles i et videobehandlingssystem på mobilen. Jeg brukte en busstur til å klippe, kjøre opptaket gjennom «papratzi-malen» som effektredigering, og sendte videosnutten videre. Da velger du e-post - eller får den automatisk komprimert ned til en multimediemelding. Etter litt fingertrøbbel med hvordan videoen skulle hentes opp i behandlingsprogrammet, gikk alt bra. Noen mener at Nokia kan lære litt av Ericsson når det gjelder modernisering av menysystemet sitt. Nok om det, når du skal sende meldinger må du huske å ha mottakeren lagt inn i kontaktregisteret! Du velger mottaker fra det. Her bommet jeg da jeg skrev mottaker rett inn i til-feltet.

Nå kommer kamerakvaliteten

Kanskje mer «revolusjonerende» enn videoen er det at kameraet har en million billedpunkter. Hittil har mobilkameraene vært «leketøy» for meldinger.

Dette gir faktisk akseptabel utskriftskvalitet til fotoalbumet. Apropos det, på 7610 kan du få med et lite program som heter LifeBlog - det organiserer alle bilder, videoer og meldinger du lager etter når du gjorde det. Systemet skal også ha en pc-versjon som du kan synkronisere oversikten til. Den foreligger foreløpig i Beta-versjon.

Bilder, video og musikkfiler krever at telefonen har minne nok til at vi kan leke oss. Det har denne. I tillegg til 8 Mb internt er den utstyrt med en mulitimediebrikke på 64 Mb. Det holder til ca. 300 bilder på brukbar oppløsning!

E-post i lomma

På smart-telefoner er nå e-post direkte en standard. Via oppsetthjelperen på Nokias nettsider gikk det som en lek å få satt e-post opp direkte mot egen e-postserver. Med et par tastetrykk får du grei oversikt over hvilken post som er kommet.

Med en Opera nettleser blir også innhenting fra internett over GPRS en fornøyelse. Det er ikke en lidelse å hente ned nyttig informasjon lenger. Dette er selvsagt avhengig av hastigheten mobilnettet gir. Telefonen forsyner seg med over 40 kB/s når det er tilgjengelig. Det vil si over fire ganger hastigheten på en «normal» talelinje til mobiloperatørene. På Telenors nett i Bergen målte vi en effektiv hastighet på 32 kB/s - en tredobling av «normalen». Men, husk at GPRS bruk prises etter hvor mye data du sender og mottar - ikke tilkoblingstid.

Telefonen kan selvsagt brukes til spill. Du kan kjøpe nye java baserte via nettbutikker - og det sies at du også kan spille interaktivt over internett. Det prøvde jeg ikke. Funksjonene er her, nå er det egentlig bare hastigheten på overføring som gjenstår før kombinasjonen bærbar pc og mobil byr de stasjonære skikkelig konkurranse.

En uke i butikkene

Telefonen har vært bare en uke i butikker i Bergen. Det gjorde at jeg hadde problemer med å finne oppsetthjelp hos Telenor. Men, fortvil ikke. Nokias internettsted har en omfattende og god tjeneste. Her kan du får hjelp for oppsett til flere operatører i mange land.

Så et par ord om brukergrensesnitt. Det tok bare sekunder fra eksen ble åpnet til samtaler kunne tas. Det samme med kamerabetjening. Grunnfunksjonene er enkle. Skal du dypere ned og betjene avanserte funksjoner - så blir det selvsagt litt tid med brukerhåndbok eller medfølgende cd-presentasjon til pc-en.


Fakta om Nokia 7610

  • Nokias nyeste modell 7610 veier 118 gram og har ytre mål 10,8 cm lang, 5,3 cm bred og 1,8 cm tykk.
  • Kamera med nær en million piksler og fire ganger digital zoom.
  • Video: Tar 10 minutter med lyd og bilder. Real Player.
  • 8 MB internt minne pluss 64 MB minnekort.
  • Bluetooth og USB kommunikasjon. Tar hastighet på 40,2 kB/s over GPRS.
  • Batteriet gir 180 minutter brukstid og over 10 dager standby.
  • Pris i Bergen mellom 3500 og 5500 kroner — avhengig av tilbud og abonnementsbinding.
<b>FOR DEN KREATIVE:</b> Den siste Nokia-modellen - 7610 - utfordrer kreativitet. Her vises den med programmet LifeBlog.