Hotellet, nærbutikken, Bremuseet og resten av turistbygden Fjærland i Sogn og Fjordane ble rammet av en strømstans som varte i 15 timer, helt til torsdag kveld.

Joker-butikken har vært stengt torsdag. Så godt som hele varelageret er ødelagt.

— Vi måtte kaste maten. Alt av frysevarer, kjølevarer, kjøttvarer og is er ødelagt. Det er eneste vi har igjen, er spekematen, sier daglig leder Bente Resaland Skeide til bt.no.

Forferdelig synd. Det var nå vi skulle legge grunnlaget, med masse turister i bygden. At det kan ta 15 timer å få tilbake strømmen – det er helt ufattelig. Bente Resaland Skeide

«Ufattelig»

— Dette var forferdelig synd. Det var nå vi skulle legge grunnlaget, med masse turister i bygden. At det kan ta 15 timer å få strømmen tilbake - det er helt ufattelig, sukker hun.

Det var lynnedslag i Jølster som mørkla Fjærland og Sogndalsdalen. Vakthavende hos Sognekraft opplyser til bt.no at det oppsto et såkalt isolatorhavari og at de fikk problemer med å skaffe en ny del.

Joker-butikken får ikke forsyninger før neste torsdag.

— Vi går glipp av enormt mye salg. Varene til mandag var allerede bestilt, sier Resaland Skeide.

Syntes det var festlig

Også Hotel Mundal og Norsk Bremuseum merket problemene. Busslast på busslast med turister kom til mørke lokaler på museet torsdag.

— Her er det full krise, sa vaktmester Svein Arne Bøyum til Sogn Avis da det sto på som verst.

— Vi har vært uten strøm siden klokken 19 onsdag. Oppvaskmaskinen og alt annet står, sa hotelldirektør John Brekke til bt.no torsdag ettermiddag. Like etter fikk han tilbake strømmen.

De syntes det var festlig, og lurte på om dette var vanlig i utkant-Norge. Hotelldirektør John Brekke

Han hadde hotellet fullt av amerikanske turister.

— De syntes det var festlig, og lurte på om dette var vanlig i utkant-Norge, sier Brekke.

Strømbruddet påvirket også telefonforbindelsen i bygden, og Brekke måtte til Sogndal for å ringe avisen.

Hotellet måtte også kaste mat i containeren, og har brukt hele kvelden til å rydde opp.

Resaland Skeide derimot har tenkt å legge seg tidlig.

— Jeg har vært på jobb i 12 timer i dag. Jeg har lyst til å grave meg ned og legge meg under dynen, sier butikksjefen som håper at forsikringen til Norgesgruppen dekker tapet.

WATT? WHAT? De amerikanske turistene på Hotel Mundal lurer på om det alltid er mørkt i utkant-Norge etter et døgn uten strøm.
ODDLEIV APNESETH (arkiv)