— Jeg håper å kunne dra til Mars. For meg ville det vært stort å bli født på jorden og dø på Mars.

Elon Musk snakker rolig og viker ikke med blikket. Sannsynligvis er det ingen andre på jorden som har større mulighet til å få oppleve livet på den røde planet enn nettopp Musk.

Den visjonære og stormannsgale multimilliardæren har tidligere uttalt at han vil bygge intet mindre enn en koloni med 80.000 mennesker på Mars.

— For at menneskeheten skal ha en spennende fremtid, må vi bli en verdensromsivilisasjon. En fremtid hvor menneskeheten er fanget på jorden er svært deprimerende for meg, sier han.

Musk har også sett sine dommedagsfilmer, og vet at det med tiden finnes en reell fare for at noe fryktelig kan skje med planeten vår.

Koblet seg til romstasjon

— Men tror du at du selv kommer deg til Mars?

— Sannsynligheten øker. I dag anslår jeg sjansen til rundt ti prosent. For tre-fire år siden ville jeg sagt at det var under én prosent.

Som grunnlegger, sjefingeniør og eier av selskapet SpaceX vet Musk hva han snakker om. SpaceX er det første private selskapet som har sendt en rakett ut i rommet og tilbake igjen. I fjor koblet SpaceX en romsonde til den internasjonale romstasjonen ISS.

For å få til et stort gjennombrudd i romfart, trengs gjenbrukbare romskip – akkurat som vi har gjenbrukbare fly og biler.

— Hvis du hadde trengt et nytt fly hver gang du skulle fly, ville det vært enormt dyrt. Kostnadene for drivstoff og oksygen er 0,3 prosent av en raketts kostnader.

Inspirerte Iron Man

Onsdag var Musk i Oslo for å lansere Tesla Model S – den foreløpig siste modellen fra hans elbilselskap Tesla Motors.

Musk ble introdusert av USAs ambassadør Barry White som en av vår generasjons mest geniale ingeniører.

— Han er både et teknologisk og miljømessig vidunder, sa White.

Regissøren av superheltfilmen Iron Man har bekreftet at han hentet inspirasjon fra Musk til filmversjonen av "Tony Stark" – en kjekk og styrtrik vitenskapsmann.

— Men Tony Stark har ikke fem barn, sier Musk til BT.

Ser opp til Franklin

Etter å ha studert den noe uvanlige kombinasjonen økonomi og fysikk, bestemte Musk seg tidlig for å fokusere på tre områder: internett, fornybar energi og verdensrommet.

Den visjonære amerikaneren som ble født i Sør-Afrika er vanskelig å plassere. Basert på alt han har oppnådd er han utvilsomt et geni. Han har forretningsmessig forståelse, likevel drifter tankene hans iblant av gårde der han står, litt ukomfortabel, omgitt av ambassadører, forretningsfolk og journalister.

På spørsmål om hvem han selv ser opp til, nevner han historiske personer som Benjamin Franklin, Nikola Tesla og Albert Einstein.

— Jeg liker Franklin spesielt godt fordi han forsøkte å bruke sine ferdigheter til å gjøre ting bedre for menneskeheten, enten det var i den politiske eller vitenskapelige rollen.

Minimerer anger

En dose galskap trenger man når man vil endre verden. Selv tror Musk mye handler om å være villig til å ta risiko.

— For meg handler risiko om å vurdere hvilket utfall jeg vil angre mest på, altså å minimere muligheten for anger.

I 2008 opplevde Musk store problemer da SpaceX opplevde sin tredje mislykkede rakettoppskytning og Tesla Motors fikk store økonomiske problemer.

— Folk overestimerer ofte risiko. Dersom du vurderer å satse på noe er det ikke slik at du risikerer livet. Så lenge du ikke vil sulte eller miste huset, og barna dine kan gå på skole, hva er det verste som kan skje?