Minst fire unge mennesker har betalt husleie for leiligheter de aldri fikk tilgang til. En svenske (31) bosatt i Bergen er nå varetektsfengslet i to uker, siktet for bedrageri.

Operasjonsmoduset skal ha vært enkelt: Gjennom nettsteder som Hybel.no og Finn.no tilbød han utleie av leiligheter i Oslo og Bergen. Til dels la han ut egne annonser, til dels kontaktet han personer som søkte bolig. Interesserte leietakere fikk beskjed om at han var bortreist og ikke kunne vise leiligheten, bare sende bilder.

De som likevel valgte å betale inn første måneds husleie, hørte aldri noe mer fra mannen og fikk ikke tilgang til noen bolig.

— Mannen brukte sitt eget navn i annonsene. Han tok gamle annonser og satte på nye, fiktive adresser, sier daglig leder i Hybel.no, Christian Rasmussen.

Han er lettet over at mannen er fengslet.

Etterlyser flere ofre

Ifølge politiadvokat Harald Bilberg ble mannen arrestert i Bergen denne uken, siktet for to fullbyrdede bedragerier og minst to forsøk på bedrageri.

I hvert tilfelle har offeret betalt inn mellom 8.000 og 10.000 kroner på mannens konto, uten å få tilgang til noen leilighet. Undersøkelse av mannens PC viste at han har korrespondert med minst et 30-talls potensielle leietakere.

For å unngå bevisforstyrrelse og gjentatte lovbrudd, ønsket politiet ham varetektsfengslet i fire uker, men retten reduserte lengden til to uker. Politiet prøver nå å finne ut om mannen det kan være flere e-postadresser og bankkontoer knyttet til mannens bedragerivirksomhet.

— Svindelen kan ha større omfang. Vi er interessert i å komme i kontakt med andre som har betalt for hybel eller leiligheter som de ikke har fått tilgang til, sier politiadvokat Harald Bilberg.

— Dette er kynisk utnyttelse av folk som er i en sårbar situasjon i markedet. Man taper jo ikke bare pengene, man mister også sin plass i boligkøen. Og selv om mannen nåsier han vil betale tilbake, så er nok pengene tapt, sier Bilberg.

Bilberg forteller også at mannen har flere dommer på seg i hjemlandet Sverige, deriblant tre omfattende bedrageridommer. Etter det BT kjenner til, har han arbeidet som kokk i bergensområdet den senere tiden, men mistet jobben etter at arbeidsplassen skiftet eier i høst.

Ifølge politiet skal han da ha opplevd panikkangst og innledet sitt svindelraid for å sikre seg penger til livets opphold. Mannen skal selv ha motsatt seg fengsling, med henvisning til at han skal ha fått et tilbud om ny jobb, uten at retten tok hensyn til dette. Ifølge Bilberg opplyser mannen at han under et tidligere fengselsopphold fikk behandling for spillegalskap og at han i perioder har slitt med psykiske problemer.

Egne tiltak mot svindel

Christian Rasmussen hos Hybel.no sier det er sjelden de opplever svindlere på nettsiden sin.

— Vi har implementert en del tiltak de siste årene for å begrense svindel. Vi har satt matriser der vi setter sammen data som gjør at du ikke får publisert mistenkelige annonser. Vi har også snakket litt med Finn.no og politiet om dette, sier han.

— En annen viktig ting vi gjør er at folk kan rapportere om mistenkelige annonser. Da blir annonsen automatisk stoppet. Brukerne er fantastisk flinke til å gi tips om annonser. Vi har også SMS-verifisering for å hindre at utlendinger misbruker sidene, sier Rasmussen.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post