To av de ti rikeste i Os stiller til valg på Frps liste neste høst. Espen Aspenes (37) er en av dem som vil yte en innsats i partiet «for folk flest».

Han har gjort det stort innen produksjon av stillaser, og er i startgropen som eiendomsutvikler.

Eirik Neverdal, med største formue i Os, på 33,7 millioner kroner, vil også inn i kommunestyret for Fremskrittspartiet.

— Fikk idiot-stempel

— Ikke for å si noe negativt om norsk arbeidskraft, men utlendingene som jobber her har utrolig høy arbeidsmoral. De er vant til å jobbe 10 timer seks dager i uken, sier Espen Aspenes, og nikker mot de utenlandske arbeiderne på Alutec.

Tre av de tolv ansatte er innvandrere. Aspenes skamroser arbeidsinnsatsen deres. Kanskje vil han ha flere innvandrere til lukkede Os når han nå satser på politikken?

— Nei. Nå snakket jeg som arbeidsgiver, ler Aspenes. Med politikerhatten på blir ting annerledes.

— Det handler jo om sosial integrering, også.

Politiker-ambisjonene til Aspenes er langt mindre enn ambisjonene om å lykkes i forretningslivet. Aspenes vil helst være en vanlig fotsoldat for Terje Søviknes i partiet han selv var med på å starte på Os.

På tidlig åttitall løpte gymnasiast Aspenes rundt og klistret Frp-merker på bilene til folk. Med ungdommelig glød arbeidet han for et Frp-lag i bygden. Det var ikke særlig stuerent.

— Vi ble stemplet som idioter den gangen.

Nå er det annerledes. Frp-feberen herjer. Den kan føre mangemillionæren inn i kommunestyret.

- Sov ikke godt

De siste fem-seks årene har Espen Aspenes og broren figurert som inntekts- og formuetopper i Os. I fjor tjente Espen Aspenes 2,3 millioner kroner og er registrert med en formue på 16,3 millioner kroner.

— Det meste av overskuddet blir pløyd tilbake i ny virksomhet. Jeg kan ikke spise meg mer mett, sier Aspenes.

I stil er han som folk flest. Bor i en grei, men ikke overdådige enebolig og kjører Volvo som mange andre trebarnsfedre.

— Suksess skal ikke gå meg til hode, sier han.

Aspenes startet med gjeld i banken og ingenting på lur.

— Jeg og broren min lånte en million kroner da vi i 1989 kjøpte stillasrettighetene. Jeg sov ikke godt om natten på den tiden, husker han.

Med markedet mot seg klarte de to brødrene å gjøre Alutec til en suksessbedrift med stort overskudd. De siste årene er deler av overskuddet brukt på eiendomshandel.

Rykter om tette bånd

For et par år siden kjøpte han og broren Os Næringsbygg, den gamle Bahus-fabrikken. I tillegg eier de to Industribygg AS og Lyhaugen Eiendom.

Som næringsdrivende er Aspenes en viktig aktør i Os kommune. Det har skapt grobunn for rykter om tette bånd til politikken. For tette.

— Jeg er opptatt av å holde min sti ren og ikke blande kortene. Det er ikke riktig av noen å lage noe kokkelimonke rundt mitt politiske engasjement. Jeg føler det er urettferdig, sier Aspenes.

NÆRINGSLIVSTOPP OG POLITIKER: - Jeg er opptatt av ikke å blande kortene, sier Aspenes. Som arbeidsgiver er han strålende fornøyd med sine innvandrerarbeidere, som Frp-mann er han skeptisk til økt arbeidsinnvandring.
Foto: Tor Høvik