Siden sommeren 2005 har Ken Petter Skorge-Kristiansen og Laila Skorge servert bergenserne gourmetmåltider i kjelleren og alskens oster, skinker, brød og andre delikatesser på gatenivå i huset på Engen.

Men nå er det snart slutt. Etter at restauranten og delikatesseforretningen i flere år har vært på jakt etter nye og større lokaler, står de imidlertid uten et sted å flytte til når kontrakten med huseierne opphører i høst. 27. november serveres de siste gjestene på Engen.

— Vi hadde håpet å gå ut med dette når vi hadde et nytt lokale klart til å flytte inn i. Men vi kom ikke i mål med en ny avtale der vi ønsker. Vi innser at det ikke er realistisk at vi finner et nytt sted som er innflyttingsklart innen slutten av november, sier Laila Skorge.

Leter etter noe større

Dermed må restauranten og butikken stenges på ubestemt tid.

— Vi ønsker å fortsette konseptet med delikatesseforretning og gourmetrestaurant i sentrum, men er avhengig av større plass. Vi må bare fortsette å lete, og prøver å sette alle krefter vi kjenner i gang. Det er veldig mange som ønsker å hjelpe oss med å finne et lokale. Men det er ikke enkelt. Vi er en kompleks bedrift, og så er vi jo litt kresne også, sier Skorge.

SMÅTT: Restaurantlokalene i kjelleren på Engen rommer ikke mange bord. Makskapasiteten er 30 gjester.
Rune Nielsen

Målet er å finne et større lokale hvor de kan bli lenge, og som helst har plass til både butikk og restaurant.

— Hele kjernen i konseptet vårt er at det er todelt, det gjør det litt unikt. Vi tror det gjør det enklere for gjester å besøke en restaurant med så høyt nivå, når de har vært innom butikken ofte. Så om vi ikke får plass i samme bygning, vil vi i hvert fall ha de to delene nær hverandre, sier hun.

Datteren sov i butikken

Hun legger ikke skjul på at det er vemodig at det nærmer seg slutten etter åtte år på Engen, der den yngste datteren i starten sov i en vogn i butikken mens foreldrene jobbet.

— Ikke minst er det vemodig når hun spør: «hvorfor i alle dager skal dere gi fra dere det stedet som er like gammelt som meg?» Det har vært åtte fine år til tross for de små forholdene. Vi har blitt tatt utrolig godt imot i Bergen. Ikke minst så har vi hatt gleden av å arbeide med utrolig lojale og flinke medarbeidere over de årene som har gått, sier Skorge.

Hun håper perioden uten drift blir kortest mulig. I mellomtiden får de ansatte jobbe i Colonialens andre serveringssteder.

— Det har vært veldig viktig for oss å unngå å måtte permittere folk. Vi er ganske privilegerte i den forstand at vi har flere steder. Vi får ikke noe økonomisk tap utover at vi ikke får med oss bunnlinjen i desember, som selvfølgelig er en god måned. Det er ikke gunstig å stenge, men hadde dette vært en enkeltstående restaurant, hadde det vært mye verre.

Huseier ville ha forutsigbarhet

Ulike interesser hos Colonialen og huseierne er årsaken til at de nå må flytte.

— Vi har de siste tre årene hatt en løpende leiekontrakt med gjensidig oppsigelsestid på seks måneder. Vi ønsket å ha det slik fordi vi ville ha mulighet til å hive oss rundt hvis det dukket opp passende lokaler. Nå ønsket huseierne at vi skulle binde oss for en lengre periode, samt at de ville øke leien til et nivå vi ikke kunne leve med. Da endte det slik, sier Skorge.

Atle Steffensen, som eier Engen 8 sammen med Svein Storebø, bekrefter at leieavtalen til Colonialen straks løper ut.

— Vi kunne gjerne ønsket å ha Colonialen hos oss i mange år. Men vi driver tross alt en forretning. De har ved flere anledninger vært ute i media og sagt at de skal flytte. Vi er interesserte i forutsigbarhet, og det har ikke vært mulig å få med den kontrakten vi har hatt med dem, sier Steffensen.

Han vil ikke røpe hva som kommer i lokalene når Colonialen flytter ut.

— Vi har noen planer og interessenter, men det kan vi ikke si noe om per dags dato.