I forrige uke ble det åpent konkurs i hovedselskapet deres, Torsheim Holding. En rekke datterselskaper gikk med i dragsuget.

Selskapene eies av Lars Inge Birkeland og Erlend Innset, som i 2006 ga seg som eiendomsmeglere og begynte å investere i eiendom.

Store pant

Også i fjor sommer gikk en rekke av selskapene deres over ende.

Fem banker har til dels store pant i eiendommene til disse selskapene. Største långiver er Handelsbanken. Hvor stor gjelden er, er uklart. BT har summert gjelden fra siste tilgjengelig regnskap (2010 og 2009) i rundt 40 av selskapene eid av Birkeland og Innset. Da kommer vi til godt over 600 millioner kroner.

En del av dette er gjeld til søsterselskaper, men også en rekke banker, andre private kreditorer samt skattemyndighetene har gått på en smell.

BT får opplyst at Birkeland og Innset har garantert personlig for deler av banklånene. Hvor mye er ukjent, men det skal dreie seg om millioner.

Begge tause

Verken Birkeland eller Innset ville snakke med BT om saken. I august sa Innset følgende da BT omtalte alle konkursene i fjor sommer.

— Det kan se litt grisete ut, men er det ikke.

Han påpekte at de fleste konkursene kom etter oppbud fra dem selv.

Kompanjongene har på det meste eid nærmere 50 selskaper og nesten like mange eiendommer. Tanken bak å ha så mange selskaper skal ha vært å ha en eiendom i hvert selskap, for å redusere risikoen.

Problemet er at penger og andre forpliktelser går på kryss og tvers mellom selskapene. Når noen selskaper har havnet i bratt nedoverbakke, så har det fått konsekvenser for andre selskaper.

— Å beholde oversikt og styring over så mange selskaper er ikke lett. Spesielt ikke når noe begynner å gå galt, sier bostyrer Thorvald Ornell Myhre.

LES MER OM BIRKELAND OG INNSET I LØRDAGS-BT