Det var torsdag i forrige uke at Aftenposten avslørte at en av topplederne i utbyggingen av Galileo, Europas svar på GPS, rakket ned på prestisjeprosjektet.

Administrerende direktør Berry Smutny i den tyske teknologibedriften OHB-Systems gikk rett fra et møte med representanter for den tyske regjeringen om en mulig milliardkontrakt for Galileo, til USAs ambassade i Berlin hvor han skal ha kommet med sterkt nedsettende karakteristikker om prosjektet.

Det viser amerikanske ambassadedokumenter lekket til Wikileaks, som Aftenposten har tilgang til.

Les dokumentene til høyre for denne artikkelen.

Får sparken

Selv om Smutny har benektet innholdet i de amerikanske dokumentene, har OHBs styre nå bestemt seg for å sparke Smutny.

— Dette er en reaksjon på det faktum at den norske avisen Aftenposten de siste ukene gjentatte ganger har publisert og kommentert dokumenter som gjengir samtaler mellom Smutny og diplomater ved den amerikanske ambassaden i Berlin, skriver selskapet i en pressemelding.

— Vi vil unngå at han skade vårt omdømme overfor kundene, politikere og offentligheten ytterligere.

Styret legger også til at de tar avstand fra samtaler og sitater som er tillagt Smutny, men takker ham likevel for de 18 månedene han har styrt selskapet.

Denne perioden har vært den mest fremgangsrike i selskapets historie.

Skadet omdømme

OHB er en del av konsortiet som skal bygge de første 14 satelittene i det globale, satellittbaserte navigasjonssystemet Galileo.

Kontrakten er verdt 566 millioner euro (4,5 milliarder kroner) for OHB-System, og var en formidabel seier for selskapet.

Med i anbudsrunden var også Europas to største satellittprodusenter, EADS Astrium og Thales Alenia Space (TAS).

OHB ble senere tildelt en annen megakontrakt, der selskapet skal samarbeide med TAS om å produsere neste generasjon europeiske værsatellitter.

Ferdig utbygd skal Galileo bestå av 27 til enhver tid aktive satellitter, som vil gi historiens mest nøyaktige posisjonsangivelser for brukerne, også fordi Galileo og USAs GPS vil bruke samme frekvenser og virke sammen.

- Sløseri

Men ifølge et møtereferat fra ambassaden i Berlin, var det ikke akkurat fremsnakking av dette megaprosjektet en av Europas mest sentrale industriledere innen romfart bedrev da han møtte tjenestemenn ved USAs ambassade i Berlin i oktober 2009.

Berry Smutny skal ha kalt Galileo sløsing med skattebetalernes penger og tegnet angivelig et sjokkerende bilde av hele prosjektet.

— Jeg synes Galileo er en dum idé som i hovedsak tjener franske interesser, gitt at GPS allerede gir hele Europa posisjon, navigasjon og timing som er nødvendig, sa Berry Smutny, ifølge referatet

Han henviste angivelig til franske ambisjoner om å utnytte Galileo militært, for å oppnå uavhengighet av USAs GPS.

Norge har vært med på Galileo-prosjektet fra begynnelsen av. Også en stor del av det norske, økonomiske bidraget, havner i det tyske selskapet OHB-System.