Rieber må møte hos NHOs utvalg for etikk og samfunnsansvar for å redegjøre for forholdene, melder NRK.

Mye av fiskeoljen Rieber har importert, kommer fra det okkuperte Vest-Sahara. Dette er et område norske myndigheter fraråder handel med.

Administrerende direktør John G. Bernander sa onsdag at NHO avventer dialogen mellom Rieber og myndighetene samt utfallet av virksomhetsgjennomgangen. Rieber Oils i Kristiansund kan ha unnlatt å betale så mye som 250 millioner kroner i toll de siste årene.

— En belastning for NHO og en ubehagelig sak for meg og GC Rieber, sa Paul-Chr. Rieber til NTB onsdag kveld.

Brøt reglene Rieber sa onsdag at dette mer er en glipp fra Rieber Oils’ side enn et forsøk på å fuske med tollreglene. Han sa at selskapet ikke har tjent noe på dette. Det er rett og slett feil skjema som er brukt. Ved bruk av riktig skjema er det generelt avgiftsfritak på olje til fiskefôr, ifølge Rieber.

Naturvernforbundet, som avslørte denne saken, hevder at NHO-presidentens selskap har brutt reglene med vitende og vilje og at hensikten har vært å slippe å betale mangfoldige millioner i toll.

— Tar ansvar Administrerende direktør Arne Alnæs ved Rieber Oils i Kristiansund sier at han tar ansvar for det som må ha skjedd av misforståelser ved bedriften.

Til Tidens Krav sier Alnæs at han vil bidra til å gjenopprette tilliten til selskapet.

Også Alnæs karakteriserer det som har skjedd som en glipp og at bedriften har oversett noe man burde ha sett. Oljen ble merket «ikke dyrefôr» selv om den ble videresolgt til oppdrettsnæringen.

Alnæs avviser at dette har vært et forsøk på å skjule at oljen fram til nylig ble importert fra Vest-Sahara.