Bergen Group Fosen melder nå at cruisefergen blir ytterligere tre uker forsinket fra verftet. MS «Stavangerfjord» skulle egentlig ha vært levert i oktober i fjor.

Fjord Line besluttet å utstyre fergen med miljøvennlige gassmotorer i stedet for tradisjonelle dieselmotorer. Dette, sammen med at arbeidet med skroget, som er laget i Polen, ikke var kommet så langt som planlagt, førte til at første seilingsdato ble satt til 29. mai år.

— Vi har bestilt det teknisk mest avanserte utstyret som kan leveres, og må bare ta til etterretning at verftet trenger mer tid for å få dette på plass og testet, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.

Må testes

Han beklager utsettelsen og de konsekvenser den får for reisende som har bestilt plass på MS «Stavangerfjord» i tidsrommet 29. mai-20. juni.

Første seiling fra Bergen med den nye cruisefergen blir nå fredag 21. juni.

BT var på besøk på verftet for få dager siden. Da jobbet 600 arbeidere på spreng med å bli ferdig i tide. Allerede da var Fjord Line-direktør Ingvald Fardal en smule usikker på om tidsplanen ville holde.

— Før båten overleveres, skal den også testes og prøvekjøres av folk fra verftet. Dette er spesielt viktig siden både MS «Stavangerfjord» og MS «Bergensfjord» er utstyrt med gassmotorer, sier informasjonssjef Arild Kalkvik ved verftet i Sør-Trøndelag.

Mange solgte billetter

Fjord Line har allerede solgt en rekke billetter i den treukers perioden fergen blir forsinket. Seilingsprogrammet må legges om, men forsinkelsen går først og fremst ut over reisende fra Stavanger.

Siddisene skulle få daglige avganger til Danmark når MS «Stavangerfjord» ble satt i drift, men må nå vente i tre uker ekstra på det. Passasjerer som har bestilt billetter i den perioden skipet blir forsinket, vil umiddelbart bli kontaktet av Fjord Line. De får tilbud om å bli booket om, eller pengene tilbake.

Fjord Line skulle uansett hatt tre ukentlige avganger fra Bergen frem til MS «Bergensfjord» blir klar utpå høsten. Her blir det justeringer i seilingsplanen, og gamle MS «Bergensfjord» vil foreta seilingene fra Bergen i stedet for MS «Stavangerfjord» frem til nybygget blir ferdig. Det blir avganger fra Bergen mandag, onsdag og fredager, som i dag, frem til 21. juni. Det betyr bytte av dager i forhold til det som var planlagt med MS "Stavangerfjord".

Rammer også ny rute

Forsinkelsen betyr også at Fjord Line må vente med å starte den nye ruten mellom Hirtshals og Langesund i tre uker.

— Forsinkelsen fører dessverre til at vi vil miste en del trafikk ved inngangen til høysesongen, og således også tape inntekter. Det mest beklagelige er likevel de ulempene våre gjester blir påført som en av følge av dette, sier Fjord Line-direktør Ingvald Fardal.

- Kan MS «Stavangerfjord» bli ytterligere forsinket?

— Risikoen for det er lav, og jeg er optimist. Verftet er nå tett på prosessen og har gode prognoser for den videre fremdriften.

— Må verftet bære noen av kostnadene som den nye forsinkelsen innebærer?

— Vi står sammen om dette, og skal nok finne fornuftige løsninger på det, sier Fardal.

Økonomisk smell

Bergen Group Fosen har allerede gått på en kraftig økonomisk baksmell på byggingen av de to nye cruisefergene til Fjord Line. For en tid tilbake ble tapet kalkulert til 100 millioner kroner.

Tapet vil sannsynligvis øke ytterligere som en konsekvens av den nye forsinkelsen.

Foreløpig er det for tidlig å si om også den andre cruisefergen, MS «Bergensfjord» også vil bli forsinket. Den skal etter planen ha jomfruturen 25. september.