Lundin Norway skal bore 16 letebrønner på norsk sokkel i år. Statoil, som står for om lag 75 prosent av olje— og gassvirksomheten på norsk sokkel, boret 12 brønner som operatør i fjor, skriver Aftenbladet.no.

Toppsjef i Lundin Norway, Torstein Sanness, har all grunn til å være fornøyd med utviklingen:

Siden selskapet ble etablert for ti år siden, har det etter flere lovende oljefunn, vokst i ekspressfart. Kjempen Johan Sverdrup er av Lundin anslått å inneholde 1,7-3,3 milliarder fat olje og er et av de største funnene som noensinne er gjort på norsk sokkel. Funnet har bidratt til ny optimisme i hele oljebransjen i Norge.

Starten i Norge

Lundin kjøpte mesteparten av daværende Det norske oljeselskaps (DNO) virksomhet i Norge og Storbritannia i 2003. På den tiden ble også skattereglene lagt om, slik at det er blitt svært gunstig å lete etter olje og gass. Norske myndigheter fulgte raskt opp og tildelte Lundin tillatelser til å utvinne olje og gass på norsk sokkel.

Sentrale ansatte fra DNO fulgte med over i Lundin.Kjøpet sikret svenskene fagfolk med fartstid omtrent siden tidenes morgen i olje-Norge: Hans Christian Rønnevik, Lundins suksessrike letesjef, var med og startet Oljedirektoratet i 1972. Toppsjefen Torstein Sanness var ansatt nummer fire i Saga der han jobbet til oljeselskapet i 1999 ble overtatt av Norsk Hydro i samarbeid med Statoil.

Folkene i Lundin har ikke ligget på latsiden.

— Skal du skape butikk på så kort tid, må du opp tidlig om morgenen og være raskere enn andre, ha de rette folkene og tilgang til penger. Det har familien Lundin. Da vi åpnet kontoret, hadde vi det jeg pleier å omtale som åtte karer, ei dame og en hund, sier Sanness.

Trenger 100 personer

Lundin Norway har i dag 180 ansatte og 50-60 konsulenter.

— Vi ser etter ytterligere 100 personer i løpet av et års tid. Vi har 5-6 milliarder kroner i årlige inntekter og betalte vel 2 milliarder i skatt til norske myndigheter i 2011, sier Sanness.

— For å oppnå suksess må du tenke annerledes. Det er viktig å sette sammen arealet – og sikre seg lisensene – først. Hvis ideen er riktig og vi ser at det utvikler seg, blir vi ikke stående igjen fordi vi ikke har skjønt rekkevidden på forhånd.

Investeringer for 24 mrd.

Morselskapet Lundin Petroleum har i dag 70-80 prosent av virksomheten sin i Norge, ifølge Sanness, som kaller det norske selskapet en rimelig voksen datter.

— Vi er spent på utviklingen i år. Hittil har vi gjort oljefunn i tre års bolker, sier han og ramser opp 2003/2004, 2007 og 2010.

I 2007 fant selskapet Edvard Grieg i Nordsjøen, som skal bygges ut med Lundin som operatør. Funnet ble gjort i et område som ble tildelt i den første lisensrunden på norsk sokkel. Johan Sverdrup – som består av to funn der det ene ble funnet av Statoil – vil bli til den største utbyggingen på norsk sokkel på mange, mange år. Her er Lundin operatør sammen med Statoil.

— Om vi ser for oss et nytt stort funn i år? Vi er spente og optimistiske på om vi kan projisere historikken framover, sier Sanness.

Brynhild under bygging

Mot slutten av året skal dessuten Brynhild-feltet i Nordsjøen, som Lundin er operatør for, settes i produksjon.

Totale investeringer for minst 24 milliarder kroner planlegges, så langt går cirka 10 milliarder til norsk industri. Investeringene skal for en stor del finansieres gjennom lån i morselskapet.

— Fra nå og fram til 2015 innebærer det 6000-7000 norske arbeidsplasser, ifølge Sanness.