De tre selskapene lover å gjøre små mobiltelefonskjermer anvendelige for nettsurfing. De lanserer i samarbeid et apparat som de håper vil sette en standard for det mobile internett. En ny versjon av Sun Microsystems programspråk Java er basis for apparatet. Motorola står for hardware, og telefonen, kalt i85s lanseres i første omgang i samarbeid med operatøren Nextel.

Java er grafikkvennlig, tar lite minne og kan kjøres på operativsystemer fra selskaper som Microsoft og Palm. Motorola sier at Pacific Wireless Technologies, Southern LINC og kanadiske Telus Mobility snart vil tilby Java-telefonene. Sun sier at telefonene kan spesialtilpasses hver enkelt bruker med valgbar programvare.

Analytikere vil gjerne senke forventningene til Java-telefonene noe. Programmet kan ikke kjøres hvor som helst uten justeringer, sier de. Telefonene har heller ikke særlig med hestekrefter. i85s-telefonene har 640kb til Java-programmer. Dette er mindre enn en tredel av minnet til en Palm, skriver CNET News.(Origo)