I gårsdagens BT uttalte Robert Monsen, som har vært daglig leder i Idar Vollviks investeringsselskap, at Vollvik etter hvert utviklet «reinspikka spillegalskap». Dette skal ha bidratt sterkt til at Vollvik etter hvert tapte hele milliarden han hadde fått for salget av Chess.

Administrerende direktør Per Broch Mathisen i Norges Fondsmeglerforbund (NFMF) forteller at spillegalskap blant kunder er en aktuell problemstilling for aksjemeglere.

Endte med forlik

Broch Mathisen har selv behandlet en sak i NFMFs etiske råd hvor en lottomillionær tapte hele gevinsten sin i aksjemarkedet.

– Meglerforetaket hvor han var kunde ble kritisert for at de ikke frarådet ham å investere. De burde forstått at han led av spillegalskap, forteller Broch Mathisen.

Det etiske rådet har ikke myndighet til å dømme meglerhusene til å betale erstatning, men ifølge Broch Mathisen vil en avgjørelse fra fagorganet spille inn ved en eventuell rettssak.

Lottomillionæren som hadde spilt vekk pengene sine inngikk til slutt forlik med meglerhuset og fikk tilbakebetalt deler av beløpet.

– Daytrading er aggressivt

Ifølge forsker Rune A. Mentzoni ved Universitetet i Bergen er det ikke unaturlig at man finner folk med spillegalskap på børsen.

– Definisjonen på gambling er å satse penger på en hendelse med ukjent utfall. Aksjespekulering faller godt innenfor den definisjonen, sier han.

Mentzoni er stipendiat ved psykologisk fakultet og forsker på spilleavhengighet.

Normalt er det spill på automater, hester og oddsen som gjerne kobles til spillegalskap.

– Men innen aksjehandel har man daytrading hvor man satser penger og raskt kan få dem tilbake. Det er en aggressiv type gambling, sier Mentzoni.

Ond sirkel

Ifølge spillforskeren kjennetegnes spillegalskap ved at man er i en ond sirkel hvor man taper mye penger, men tror at man skal vinne dem tilbake.

Vollvik uttalte til BT i går at å kalle det spillegalskap «var å trekke det litt langt». Gårsdagens uttalelser fra Idar Vollvik minner mye om Mentzonis definisjon:

– Jeg er en person som ikke gir opp så lett, og når jeg begynte å tape, skulle jeg selvfølgelig ha kastet kortene. Men jeg fortsatte å ta stadig større risiko for å ta igjen tapene, og havnet i en dårlig spiral.

– Overdreven tro på seg selv

EU-direktivet MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) som trådte i kraft for halvannet år siden skal sikre at investeringstjenester tilpasses privatkunders behov, kunnskap og økonomi.

– Her ligger det også en såkalt hensiktsmessighetstest som innebærer at man må forsikre seg om at kundene forstår risikoen forbundet med aksjehandel, forteller Broch Mathisen.

Han tror ikke omfanget av spillegalskap blant investorer er stort.

– Men at det finnes noen, er jeg overbevist om. Det kan imidlertid være vanskelig å skille mellom spillegalskap og overdreven tro på egen dyktighet til å tjene penger i markedet.

Meglersjefen vil ikke gå med på at Idar Vollvik kan skylde på spillegalskap.

– Vollvik er en bevisst og profesjonell aktør som nok har tatt overdreven risiko. Jeg er nokså overbevist om at han vet hva han har gjort, sier Broch Mathisen.