Det er første gang Forbrukerrådet har forsøkt å finne en tallverdi på hvor mye hjelp de yter til frustrerte forbrukere.

— 100 millioner kroner er et betydelig beløp spart for både forbrukerne og næringslivet. Dette er saker næringslivet ellers måtte ha tatt inn til Forliksrådet, og det koster penger. 25 av millionene tilkom selger, mens resten gikk i forbrukerens favør, sier Pia Kleppe Marken, regiondirektør i Forbrukerrådet.

Gratis hjelp

Forbrukerrådet er en interesseorganisasjon som yter gratis hjelp til alle forbrukere av varer og tjenester i Norge. 100.000 mennesker i hele landet benytter seg hvert år av denne hjelpen.

— Når forbrukeren henvender seg til oss er det ofte på bakgrunn av selger ikke vil reparere eller heve kjøpet, sier Marken.

Behandler nøytralt

De aller fleste sakene løses gjennom rådgivning, men om lag 4000 forbrukere må årlig ta skrittet for å opprette en skriftlig klage. Regionkontoret i Bergen fikk inn 410 slike saker i fjor. Forbrukerrådet opptrer da som megler og behandler saken helt nøytralt på grunnlag av lover og regler.

— De fleste klagesakene er varer til en verdi på rundt 10.000 kroner. Det kan være alt fra gamle biler, datamaskiner til TV-er, men også en del håndverkstjenester blir klaget inn, forteller Marken.

I 2010 løste Forbrukerrådet 80 prosent av alle disse sakene, mens resten gikk videre Forbrukertvistutvalget.

- Kom innom oss

Marken oppfordrer alle som ønsker rådgivning til å ta kontakt på e-post eller telefon.

— Det er også bare innom kontoret vårt i Valkendorfs gate her i Bergen. Vi opplever at mange ønsker å møte oss ansikt til ansikt, spesielt eldre og de med svake norskkunnskaper. Det kreves ingen timeavtale, og vi forsøker å løse saken der og da, fortsetter hun.

Si din mening i kommentarfeltet under!

TA KONTAKT: Forbrukere som føler seg urettferdig behandlet av selger kan ringe, sende e-post eller komme innom Forbrukerrådets kontor: -Det kreves ingen timeavtale, og vi løser ofte saken på dagen, sier Pia Kleppe Marken, regiondirektør i Forbrukerrådet.
CF-WESENBERG/KOLONIHAVEN.NO