I statsbudsjettet øker regjeringen momsgrensen for netthandel med 300 kroner, fra dagens nivå på 200 til 500 kroner.

Joggesko-eksemplet viser hvordan norske forbrukere kan sende enda mer penger til utlandet med den nye momsfrie grensen:

  • Hos sportsgiganten XXL koster modellen Nike Free 3.0 999 kroner.
  • Over dammen, hos nettbutikken Wiggle i England, er prisen 465 kroner inkludert frakt.
  • Du sparer altså godt over 500 kroner på å klikke skoene hjem i stedet for å gå i butikken.

— En arbeidsulykke

Endringen kan få konsekvenser for norske arbeidsplasser, som allerede er under press av et høyt kostnadsnivå. Da blir også lavere lønninger og produksjonskostnader en gulrot for outsourcing.

Bare i fjor var to av fem kjøp gjort hos utenlandske nettbutikker. Det betyr at åtte av 35 milliarder kroner av nordmenns totale netthandel gikk til utenlandske nettbutikker i fjor.

Virke er i fullstendig harnisk over økningen.

— Konkurransefordelen som utenlandske nettbutikker allerede har vil øke dramatisk med dette forslaget. Det hele fremstår som en arbeidsulykke, sier Harald Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke.

Han viser til at nordmenns netthandel med dagens grense allerede koster 6000 arbeidsplasser og 2,3 milliarder kroner i tapte skatt- og avgiftsinntekter.

OPPGITT: Medlemmene til Virke er ifølge samfunnspolitisk direktør Harald Andersen «hoderystet».- Flere varsler allerede at de må legge ned virksomheten eller flytte sentrale funksjoner, sier han.
Virke

— Med unntak av dagligvarebransjen vil dette ramme alle norske varehandelsbransjer hardt. Det kan føre til nedleggelser og at tusenvis av arbeidsplasser forsvinner, sier Andersen.

Nettbutikker i Norge er dem som først og fremst vil merke effekten av den økte grensen, mener trendanalytiker Ståle Økland.

— De vil møte konkurranse i mye større grad, fra Amazon og andre store netthandlere. Men også frisører som selger hårprodukter, elektronikkbransjen og sportsbransjen, ja de aller fleste, vil merke dette. Så enkelt er det, sier han.

Christine Meyer, direktør i Konkurransetilsynet, har tidligere uttalt seg positiv til en heving av momsgrensen for netthandel. Hun sitter onsdag i møter og er ikke tilgjengelig for kommentar.

745 flere skomodeller

Den økte momsfrie grensen betyr at du kan mer enn kan doble verdien i handlekurven fra nett-utlandet.

At 500-grensen inkluderer fraktkostnader, betyr imidlertid noe lavere kjøpekraft, men det har en rekke utenlandske nettbutikker allerede tatt høyde for. Nøkkelen er gratis frakt, noe som gir en optimalisering av den momsfrie grensen:

  • Med 500 kroner disponibelt kan du nå velge mellom 50 prosent flere sminkeprodukter og nesten dobbelt så mange vesker og lommebøker hos nettgiganten ASOS i England.
  • Økningen gjør at du alene kan velge mellom 745 flere skomodeller, med alt fra kjente merker som Adidas til Birkenstock.
  • Dette er en overføring av overskudd fra norsk netthandelselskaper til utenlandske bedrifter, sier BT-kommentator Sigvald Sveinbjørnsson.

— Regjeringen snakker mye om å styrke næringslivets konkurransekraft, men dette forslaget vil derimot svekke handelsnæringen generelt og netthandelen spesielt, legger han til.

Mister viktig arbeidsmarked

Treningsklær og kosmetikk er typiske produkter som ofte er betydelig billigere hos utenlandske nettbutikker. Samtidig vil forbrukerne i større grad kunne kuppe salgsvarer gjennom hele året.

Virke anslår at 10.000 arbeidsplasser kan forsvinne som følge av konkurransen fra utenlandske nettbutikker.

— For unge under 24 år jobber 30 prosent i denne bransjen. Det er den viktigste inngangen til arbeidsmarkedet for yngre mennesker, sier Andersen fra Virke.