En 57 år gammel tidligere DNB-rådgiver og konen (55) er siktet for å ha bedratt 17 eldre kvinner for 15,6 millioner kroner. De to er nå varetektsfengslet, skriver Dagens Næringsliv.

Ekteparet fra Oslo fristet med gevinst fra eiendomsprosjekter på Vestlandet, og utviklet strandtomter ved hjelp av kundenes pensjon.

«Ikke helt unge kvinner»

Investorene er i alderen 58 til 89 år, og er kunder de tok med seg da de startet privat med eiendomsutvikling for ti år siden.

I kjennelsen fra Oslo tingrett, skriver de at det er grunn tro at 57-åringen har «bedratt flere personer for betydelige beløp».

Dommeren viser til at investorene bare fikk halvparten av eierskapet sammenlignet med hvor mye penger de spyttet inn.

Og ikke minst: Retten legger vekt på at alle investorene «er ikke helt unge kvinner. Dette synes påfallende, og mer enn en tilfeldighet.»

Fortsatt ikke godkjent

— Det er neppe tilfeldig at anslaget er gjort mot eldre kvinner. Det har også dommeren påpekt. Det er nærliggende å se på dette som en nokså hardkokt måte å gå frem på, sier politiadvokat Knut Horn til DN.

Det er i 2004 det første gang ble lansert planer om å bygge lavblokker på Vorland i Sund utenfor Bergen. På det tidspunktet fantes det ingen leilighetsbygg i kommunen, skrev Vestnytt i 2010.

Planene for det 41 mål store prosjektet på Vorland, er fortsatt ikke godkjent av kommunen. Saken var oppe senest i mai i fjor.

Det kom en rekke protester fra naboer underveis, til tross for flere runder og stadig nye utkast til reguleringsplan.

«Dette forklarer en del»

— Dette forklarer en del, sier den nærmeste naboen til BT.

— Vi ble utsatt for ufine forretningsmetoder, men jeg visste ikke at det var kriminell virksomhet. Han ville ha veien vår for kroner 0, i godt naboskaps ånd. Vi syntes det var litt frekt, for å si det mildt, og nektet. Han prøvde i stedet å stenge vår innkjørsel gjennom en ny reguleringsplan, slik at vi måtte betale oss inn på hans, sier naboen.

Han har jobbet med saken i nærmere ti år, og ventet på nye fremstøt helt til han ble kontaktet av BT tirsdag morgen.

— Vi hørte rykter om at han ba for sine gamle tanter som hadde lagt penger i prosjektet. Da tenkte jeg at dette skal jeg fader meg sjekke. Jeg ville vite mer om hvem som prøvde å true oss til en avtale. Jeg fant ut at han er styreformann og daglig leder i et utall selskaper. Han, fruen og sønnen står som eier stort sett, sier naboen.

Hevet 1,8 millioner i lønn

57-åringen var daglig leder og tok ut en snittlønn på 1,8 millioner kroner. Konen hadde sporadiske inntekter fra selskapene de to er tilknyttet. Begge nekter straffskyld.

Ligningstall BT har hentet inn, sier at verken mannen eller konen har hatt skattbar inntekt de siste seks årene.

De siktede investerte minimalt av egne midler. Kundene sitter ribbet tilbake.

— Jeg ble så svindlet, og ute av meg, så jeg vil helst ikke snakke om ham, sier pensjonist Henriette Heuch (73) til DN. Hun satset en halv million kroner. Alt som er igjen, er 4000 kroner.

Vet du noe? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post