Medieselskapene AOL Time Warner, Bertelsmann og EMI Group annonserte mandag en avtale om en nettbasert betalingstjeneste samlet i det nyopprettede selskapet MusicNet. Aktørene avviser ikke at det utskjelte nettselskapet Napster også får delta.

Medieselskapenes respektive plateselskaper Warner Music, BMG og EMI har kjempet mot Napster i et juridisk oppgjør om fri flyt av rettighetsbeskyttet musikk. BMG trakk imidlertid sitt søksmål i forbindelse med en samarbeidsavtale med fildelingstjenesten i for høst.

— Utviklingen er interessant. Vi ser frem til å få vite mer om MusicNet, sier Napster-sjef Hank Barry til nyhetsbyrået Reuters i en kommentar.

Aksepterer Napster tilbudet fra MusicNet-partnerne på plateselskapenes betingelser kan det innebære slutten på gratistjenesten i den formen mer enn 60 millioner brukere kjenner den.

Mye musikk i mange kanaler MusicNets betalingstjeneste er basert på programvare fra multimediespesialisten RealNetworks. Medieselskapenes respektive plateselskaper, Warner Music, BMG og EMI, skal lisensiere ut musikk fra sine kataloger. De tre selskapene har i fellesskap drøyt 40 prosent av det totale musikkmarkedet på verdensbasis.

— Nå er det endelig klart for sikker og legal distribusjon av musikk til massemarkedet, sier AOL Time Warner-sjef Dick Parsons ifølge Reuters.

MusicNet blir ikke en nettside som tilbyr musikk til sluttbrukere. Selskapet skal lisensiere teknologi og musikkfiler til andre tjenester. Lisensieringsavtalen er heller ikke eksklusiv. Det betyr at plateselskapene ikke skriver fra seg retten til å selge musikk også i konkurrerende nettbaserte kanaler.

Håper på bred oppslutning Partnerne planlegger utvidelse av låtutvalget med musikk på lisens også fra andre plateselskaper. Musikk fra både de multinasjonale plateselskapene og små uavhengige selskap vil trolig dukke opp. Målet er musikkdistribusjon på så mange plattformer som mulig med fortjeneste, opplyste Bertelsmann mandag.

RealNetworks har også vært i samtaler med Universal Music og Sony om MusicNet. Jo større jo bedre, sier sjef i RealNetworks Rob Glaser. Universal og Sony, som planlegger en egen abonnementstjeneste kalt Duet, ville ikke kommentere MusicNet.

Materialet blir tilgjenglig i streaming-format og som nedlastbare mp3-låter, samt flere andre medieformater. MusicNet lover mye musikk, samtidig som artistene når nye fans på en sikker måte. RealNetworks starter etter planen testing av tjenesten til høsten.(Origo)