— Vi ser klart et lederemne i henne. Hun tar kommando på anleggsplassen, sier personalleder Jørgen Marthinussen i NCC Anlegg til BT.

Kristin Haustveit fra Grimo i Hardanger er bare 17 år, men allerede ettertraktet på jobbmarkedet.

NCC Anlegg vil betale henne 25.000 kroner i året hvis hun vil ta ingeniørutdanning etter videregående, mot at hun binder seg til å jobbe for dem i en periode etter endt studietid.

- Et lederemne

Til daglig går Haustveit i andre klasse på tekniske og allmenne fag (TAF) ved Knarvik vidaregåande skule. Den fireårige utdanningen gir henne både fagbrev og studiekompetanse.

To dager i uken jobber hun som betongfagarbeider i NCC Anlegg. Hun er med på å bygge fundamentet til den nye svømmehallen på Nygårdstangen. Deretter skal hun jobbe med bybanestoppet ved Lagunen.

  • Det er slitsomt, men jeg holder motet oppe. Ukene fyker av gårde. Jeg liker å jobbe utendørs, sier Haustveit til BT.

Stipendet hun eventuelt vil få, vil nedskrives med cirka 2000 kroner måneden hvis hun begynner å jobbe for NCC etter studiene.

Vi ser klart et lederemne i henne

PERSONALLEDER JØRGEN MARTHINUSSEN, NCC ANLEGG

Vil hun jobbe hos andre før stipendet er «tilbakebetalt», kan hun kjøpe seg ut ved å betale restbeløpet tilbake.

Har ikke bestemt seg

Det er den store mangelen på ingeniører som får NCC til å rekruttere fremtidige ansatte på denne måten. BT skrev torsdag at mange bedrifter på Vestlandet har et stort behov for flere ingeniører.

Haustveit har ennå ikke slått til på NCC Anleggs tilbud om stipend.

  • Det trenger hun heller ikke gjøre før hun skal begynne å studere, sier Marthinussen.
  • Det er kjempebra å få tilbudet, og at de viser at de vil ha meg, sier Haustveit.

Hun får rundt 4000 kroner måneden som TAF-elev. Neste år blir hun lærling. Da øker lønnen betraktelig.

Marthinussen synes ikke det er for tidlig å rekruttere 17-åringer.

  • Vi rekrutterer i hovedsak unge, nyutdannede ingeniører og bruker gjerne tre til fire år på å lære dem opp. Vi kaster dem ikke ut på dypt vann før de er trygge på seg selv, eller før vi er trygge på at de takler jobben, sier Marthinussen.

Betalte studieutgifter

NCC har gitt stipend til flere kommende ingeniører som har utdannet seg gjennom TAF-systemet. En av dem er Steffen Eknes Dale (24) fra Olsvik. Til våren er han ferdig utdannet ingeniør ved Høgskolen i Bergen. Studieutgiftene har NCC dekket.

  • Det har gitt meg frihet økonomisk. Jeg kunne ikke klart meg uten studielån, men støtten fra NCC har gjort at jeg ikke har måttet redusere levestandarden, sier Dale, som jobbet som forskalingssnekker før han ble student.

Han merker at han har valgt et yrke med gode jobbmuligheter.

  • Flere av studentene har fått jobb allerede. Jeg tror vi har vært heldige og begynte å studere på riktig tidspunkt, sier Dale.