Songbird er et søkeverktøy som lar artister og andre rettighetshavere spore hvem som har gjort hva med materialet deres. Programvaren ble lansert tidligere denne uken. Det ble hevdet at programmet kunne overvåke Napster-brukernes aktivitet. Det viser seg at teknologien ikke holder hva den lover.

Søkemotoren i Songbird viser ikke alle filene som er tilgjengelige gjennom Napster, noe som betyr at mange filer slipper unna sporingsteknologien. Søkeresultatene indikerer heller ikke en IP-adresse. Det betyr at identiteten til datamaskinene som filutvekslerne bruker forblir anonym.

— Songbird har ingen nytte for rettighetsinnehavere. Programmet finner ikke hvem som utveksler filer, sier grunnlegger av Fairtunes, Matt Goyer, til Wired News. Fairtunes er en tjeneste som lar brukere tipse artister som de synes fortjener en slant.

Songbird lager en Excel-fil med brukernavn knyttet til filer. Listene kan være nyttige for rettighetsinnehavere som vil at Napster skal fjerne materiale. Artister kan dessuten bruke systemet til å finne fans, og pepre dem med annonser gjennom instant message-systemet til Napster.

Songbird er oppfunnet av den 20 år gamle nettentreprenøren Travis Hill og utviklet av firmaet Media Enforcer LLC.(Origo)