• Vi hadde nok klart oss uten ekstrajobb, men det hadde ikke blitt mye gøy, sier student Aurora Helgesen (22).

Kommentarene til adjunkt Marit Landgraff Hansen og student Jeanette Lidal om studiestøtte har skapt mye diskusjon i sosiale medier de to siste dagene. Lidal ønsker seg elleve måneders studiestøtte, mens Hansen mener at studentene sutrer.

I dag svarte også studentpolitikerne i Bergen på sutrekritikken.

Mateo Caycedo (23) og Aurora Helgesen (22) studerer begge ved Universitetet i Bergen.

— Jeg synes forsåvidt at studielånet er bra, men det hadde hjulpet på å få støtte om sommeren også, sier Helgesen.

Ved siden av psykologistudiet jobber hun én helg i måneden på et sykehjem for å få budsjettet til å gå opp.

— Hadde jeg hatt høyere utgifter til bolig vet jeg ikke om det hadde gått rundt. Man kan ikke akkurat skeie ut, sier hun.

For skoleåret 2013-2014 vil studenter med fullt lån og stipend få utbetalt 94.400 kroner.

Klarer seg uten lån

Caycedo er fra Columbia og har ikke bodd sammenhengende i Norge lenge til å ha studielån. Han jobber deltid på et bofellesskap for psykisk utviklingshemmende.

— Jeg klarer meg helt fint altså, sier han.

— Det er jo en tankevekker at en del studenter jobber like mye som Mateo i tillegg til å få studielån. Man bruker ofte opp det man har, sier Helgesen.

Hun synes egentlig at studenter er privilegerte i Norge, selv om boligutgifter er et stort problem for mange.

— Særlig i Oslo, der møter man ikke en eneste student som ikke har deltidsjobb på grunn av dyr bolig. Kanskje man burde ha gitt litt ekstra støtte i de dyreste byene, sier hun.

PRIVILIGERTE: «Jeg er sikker på dansker himler med øynene når han ser norske studenter komme med take-away-kaffen i hånda, gummistøvler til tusen kroner og en hårfrisyre til et par tusen,» skrev adjunkt Marit Landgraff Hansen i går.

Svenske Malin Hammarbäck (23) gikk sammen med Caycedo og Helgesen på videregående. Hun studerer i Stockholm og klarer seg egentlig greit på studielånet.

— Men det er vanskelig å få tak i boliger og deltidsjobber, sier hun.

Bolig er største utgiften

Studerende politikere synes også det blir for lite med studiestøtte i ti måneder.

— Jeg har som mål at studiestøtten skal økes tilsvarende én måneds støtte og fordeles på elleve måneder, sier Eigil Knutsen, 5. kandidat for Hordaland AP.

Knutsen er nettopp ferdig med fem års studier og kjenner godt til den vanskelige situasjonen mange studenter har i juni, når støtten uteblir. Selv jobbet Knutsen under hele studietiden.

— Men det bør være et mål at man skal kunne ha mulighet til å være heltidsstudent. Jeg synes overhodet ikke studentene sutrer, sier han.

Gina Knutson Barstad , Hordaland SVs andrekandidat, er heller ikke heltidsstudent. Hun forteller at hun alltid har jobbet ved siden av.

— Studiestøtten bør økes til 1,5 G, den er vel litt mer enn 1 G i dag, og utvides til elleve måneder, sier Barstad.

Barstad er også opptatt av at det skal bygges flere studentboliger.

— Bolig er den største utgiften for studenter, så flere billige steder å bo vil hjelpe på studentøkonomien.

Hun synes absolutt ikke at studentene sutrer.

— Studentene jeg kjenner jobber hardt, og er flinke til å strekke små penger langt, sier Barstad.

- Tungt uten deltidsjobb

— Det viktigste er elleve måneders studiestøtte. Da kan man konsentrere seg om eksamen i juni, uten å bekymre seg for penger, sier Mathias Fischer, stortingskandidat for Venstre.

Han synes det er viktig å få frem at ikke alle studenter går rundt og drikker dyr kaffe, som Hansen skriver i sin kommentar.

SUTRING? Kommentarene til adjunkt Marit Landgraff Hansen og student Jeanette Lidal om studiestøtte har skapt mye diskusjon i sosiale medier de to siste dagene. Bildet er tatt under fadderuken for noen år siden og er av tilfeldige studenter. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

— Mange lever kun av studiestøtten, og de har det trangt økonomisk, sier Fischer.

Selv studerer Fischer filosofi, og har jobbet deltid for fylkestingsgruppen det siste året.

— Jeg har vært heldig sånn sett.

Erik Skutle, leder i Hordaland Unge Høyre, studerer på NHH. Han har stort sett alltid hatt deltidsjobb ved siden av studiene.

— Det hadde nok vært tungt uten deltidsjobben. Studenter får for lite utbetalt for å være heltidsstudenter. Det bør være studiestøtte i juni også, sier han.

Skutle er personlig tilhenger av å øke det totale beløpet studentene får utbetalt, ved å redusere noe på stipendandelen. På den måten mener Skutle at man kan øke studiestøtten uten økte kostnader.

— Studenter er en privilegert gruppe, men det er mange som sliter med å få nok tid til studiene. Vi må gjøre det vi kan for at studentene skal kunne oppnå gode akademiske prestasjoner.