Det endte med ubetinget fengsel for en sjåfør som kolliderte i en fjellvegg i Bergen.

Kvinnen hadde ikke forsikring, men fant en plan: Bilen ble slept hjem og hun tegnet forsikring i etterkant.

— Begrunnelsen var at om bilen ble stående, ville den være utsatt for trafikk fra motsatt retning, sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til bt.no.

Dyttet etter uhellet

Forsikringsselskapet fattet mistanke og satte sine utredere på saken. De påviste rester fra en bil og fant en avkjørsel der bilen skal ha blitt dyttet ned til etter uhellet.

— Befaringen og utredning viste at bilen hadde kollidert på tidligere tidspunkt enn oppgitt. Bilen ble slept hjem og forsikringstaker tegnet forsikring på bilen i etterkant, sier Voll.Befaring og bilder viste at bilen ikke kan ha stått såpass farlig til at det var grunn til å taue bilen hjem. Kunden ble anmeldt og dømt til 45 dagers ubetinget fengsel.

Skrøt av hvor heldig han var

I fjor ble det avslørt svindel for en halv milliard. Det viser svikrapporten som er utarbeidet av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Ifølge kommunikasjonssjef Stine Neverdal kan mørketallene være store.

I Hordaland ble nesten 100 kunder utredet med en mistanke om forsikringssvindel i 2011 og 15,5 millioner kroner holdt tilbake.

Forsøk på svindel etter trafikkuhell er en av de vanligste problemstillingene Gjensidige støter på.

Og det gikk ikke stort bedre med en mann i Odda tidligere i år. Han kjørte i grøften og skadet bilen. Så tegnet han forsikring i etterkant og skrøt av hvor heldig han var.

— Vår etterforskning visste at tauebil var bestilt «før skaden var skjedd», sier utreder Eivind Sverdup, som har 11 års bakgrunn fra politiet.

For 25 år siden hadde selskapet én utreder i Norge, og han var lenge alene på avdelingen. Nå jobber 17 personer på heltid med å avdekke forsikringssvindel. Tre av dem sitter i Bergen.

Enkel sak

Saken fra Odda er en av de enkleste Sverdrup har hatt.

— Den ble avsluttet kjapt. Det var veldig lite etterforskning som skulle til. Jeg fikk tak i to vitner og trengte ikke å reise dit engang. Det var heller ingen vits å tilkalle takstmann eller å ta bilder, sier Sverdrup.

Det samme skjedde på Sotra nylig. Uten forsikring ble løsningen å taue bilen hjem i garasjen, vente noen dager og så tegne forsikring. Kunden ble dømt til 45 dagers ubetinget fengsel.

Tips om forskringssvindel? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

TAR STADIG FLERE: Tore Sætrum (til v.) og Eivind Sverdrup har til sammen 28 års bakgrunn fra politiet. Nå avslører de uærlige forsikringskunder.
YLVA SEIFF BERGE