— Alt er bygget opp av paller. Hele butikken. Kasser, stativer, vegger og hyller, sier Tor-André Skeie.

Etter om lag 20 år i sportsbransjen åpnet Skeie i oktober lagerutsalget Sport Outlet i Gullgruven i Åsane. Konseptet var å kjøpe opp restlager, konkursbo og overskuddsvarer fra sportsbransjen og selge alt ut med minst 50 prosent rabatt.

Fredag åpnet Sport Outlet Fyllingsdalen. Kjeden MX Sport har butikker i både Gullgruven og Auto 23-bygget i Fyllingsdalen. Skeie er medeier i begge disse. Han tror på at trafikk avler trafikk.

— Vi konkurrerer jo direkte med oss selv, men jeg tror at det er positivt for begge konseptene. I Åsane har vi sett en positiv utvikling etter etableringen.

- Mote er ferskvare

Varene har det så langt ikke vært mangel på.

— Mote er ferskvare, og fjorårets modeller går ut på dato hvis de ikke selges ut i sesong. Det gir et stort overskuddslager og et konstant marked for såkalt grå handel, sier Arne Nygaard, BI-professor og ekspert på varehandel.

Sportsbransjen opplevde i fjor en utflating etter flere år med sterk vekst. Bård Kristiansen, administrerende direktør i interesseorganisasjonen Sportsbransjen AS, kan fortelle om varegrupper som solgte særlig dårlig.

— I fjor hadde vi en mild vinter, og da var det mange som brant inne med typiske vinterprodukter. Det aller meste kan selges igjen neste år, men skjer det noe i motebildet, må vi følge etter, sier Kristiansen.

Konkurranse

BI-professoren har sett på outlet-virksomhet i USA i flere tiår og mener at slik handel er et økende fenomen også her i Norge.

— Norge er et av få land der det er en økt etterspørsel av luksusvarer og merkevarer. Ved å selge ut merkevarer for en brøkdel av prisen representerer lagerutsalgene en opplagt trussel for ordinære forhandlere. Men det er en stor forskjell i det å satse kun på pris, og ikke på service og andre forhold, sier Nygaard.

Heller ikke Bård Kristiansen i Sportsbransjen AS tror at lagerutsalg utgjør en trussel i markedet.

— Selv om de selger samme merker som ordinære forhandlere, er det et helt annet sortiment.