Selgeren er fiskefôrselskapet Biomar, som ble stor aksjonær da Sjøtroll Havbruk i Austevoll hadde økonomiske vansker for noen år siden.

Kjøpet befester Lerøy Seafood Groups posisjon som Norges nest største oppdrettsselskap. Kjøpet øker antall konsesjoner under Lerøy-paraplyen med 25, til 130. Det tilsvarer cirka 15 prosent av alle konsesjonene i Norge.

540 millioner

Biomar har lenge forsøkt å selge Sjøtroll-aksjene. Senest i sommer gikk det rykter om at det polske lakseforedlingsselskapet Morpol vurderte å kjøpe.

Prisen er 540 millioner kroner. 408,5 millioner betales kontant, resten som en million aksjer i Lerøy Seafood Group til en aksjekurs på 131,5 kroner pr. aksje.

Oppkjøpet knytter sammen forretningsdriften til to beslektede familier i Austevoll.

— God dialog

Frode og Inge Møgster og deres søsken har bygget opp fiskebåt- og oppdrettskonsernet Sjøtroll. De er nest største eier i Sjøtroll Havbruk.

Deres søskenbarn, med Helge og avdøde Ole Rasmus Møgster i spissen, har bygget opp Austevoll Seafood, som er storaksjonær i Lerøy Seafood og dermed Indirekte største eier i Lerøy Seafood Group.

Styreleder Helge Singelstad i Lerøy Seafood Group sier selskapet har vært interessert i å kjøpe aksjene i Sjøtroll Havbruk i flere år. Han tror på et godt samarbeid i selskapet.

— Vi kjenner både Frode og Inge og de andre søsknene. Jeg vil si vi har en god dialog med de andre aksjonærene i Sjøtroll, og ikke minst med de som er størst, så jeg er trygg på at vi snakker samme språk.