I statsbudsjettet som ble lagt frem i dag, foreslår regjeringen å fordele studiestøtten flatt over 10 måneder.

Tidligere har stipend— og låneordningen gitt studentene en større utbetaling i begynnelsen av semestrene, for å kunne betale blant annet pensumlitteratur, depositum til husleie og andre utgifter ved studiestart.

— Vi vil at studentene skal få mer penger også i slutten av semestere, men løsningen er ikke å flytte pengene fra starten, hvor man også trenger midler, sier Anne Karine Nymoen, leder av Norges Studentorganisasjon (NSO).

- Flytter problemet

NSO har kjempet for å utvide støtten med en en ekstra måned, slik at studentene også har penger i juni og slipper å ta ekstra jobber ved siden av eksamener.

— Nå flyttes problemet fra en ende til en annen. Dette er for dårlig, vi er overrasket og lite fornøyd.

— Pensumlitteratur er dyrt, nå må man kanskje gå flere måneder uten råd til å kjøpe bøker, sier Nymoen.

- Forkastelig

— Vi er skuffet, og mener dette er er overraskende og paradoksalt fra en rød-grønn regjering, sier leder for Studentparlamentet ved UiB, Synnøve Mjeldheim Skaar.

— De har fjernet det som gir mange muligheten til å komme i gang med livet som student, og hever med det terskelen inn til høyere utdanning. Enten må du få penger fra mamma og pappa, eller må du skaffe deg en ekstrajobb, og for mange er det utelukket.

Mjeldheim Skaar er ikke fornøyd med forklaringen hun har fått på hvorfor studiestøtten legges flat.

— Det eneste vi har hørt er at det er for å forenkle Lånekassens prosedyrer, og det er en forkastelig grunn til å endre et helt system på den måten.

— Dette er noe som rammer alle studenter.

Har foreslått plan

Spesielt misfornøyd er NSO-lederen med at omleggingen ikke er diskutert med dem på forhånd.

— Vi reagerer veldig på at vi ikke blir tatt med for å diskutere en så stor omlegging. Vi har foreslått en opptrappingsplan for å nå målet om elleve måneders studiestøtte som vi hadde håpet at regjeringen ville følge opp. Vi kommer til å fortsette å jobbe hardt for at studenter skal kunne studere på heltid, sier Nymoen.

I tillegg er studiestøtten indeksregulert, dette vil gi studentene 178 kroner mer i måneden.

— Det er ikke så mye, leieprisene har økt, og dette kan ikke regnes som noe studiestøtteløft.

Kommer du til å merke den nye studiestøtteordningen? Si din mening her:

Andreas Ljones