— Vi synes det var litt rart da vi for ett år siden skulle innføre selvbetjente kasser, nå kan vi ikke tenke oss et liv uten, forteller Odd Rune Bjørge som er varehussjef for Ikea i Åsane.

Mens varehuset for ett år siden hadde ti betjente kasser, har de nå 23 kasser. 18 av disse er selvbetjente utsjekkspunkter hvor kundene selv skanner sine varer og betaler med bank- eller kredittkort.

— Dette har vært veldig vellykket og har økt kapasiteten dramatisk, sier Bjørge.

Ikea i Åsane er ganske liten, noe som tidligere ofte førte til lange køer.

— Nå har vi kunnet kjøre uten særlige køer selv på de travleste dagene. Tidligere måtte du innstille deg på kø når du dro på Ikea.

Nå kan vi ikke tenke oss et liv uten Odd Rune Bjørge, varehussjef

Bergen må vente

Selvskanning av varer har i en årrekke vært under utprøving i et par Coop Obs!-butikker på Østlandet, men har vært forbeholdt de få.

— Folk synes det er moro, sier informasjonsdirektør Bjørn V. Kløvstad i Coop Norge.

Nå vil systemet i løpet av vinteren innføres som et supplement til vanlige kasser i de aller fleste av de totalt 26 Coop Obs!-butikkene. De to Obs!-ene i bergensområdet vil imidlertid drøye noe lenger da de venter på en ny teknisk løsning.

For de øvrige butikkjedene i Coop-systemet er selvskanning ifølge Kløvstad foreløpig kun på «pratestadiet».

Når kundene selv skanner sine varer, kan butikken klare seg med færre ansatte, eller la de ansatte få mer tid til å fylle opp butikkhyllene med varer.

Må ha kontrollrutiner

Et problem med selvskanning er at det ikke alltid har ført til den ønskelige reduksjonen i køtid. I stedet for å vente på å bli betjent av kassepersonellet, har kundene måttet vente på tur ved de selvbetjente skanningsmaskinene.

Dette mener Coop Obs! nå å ha løst. Kundene blir utstyrt med en skanner som de tar med seg rundt i butikken.

— Kundene skanner varene underveis og slipper kø i kassen, forteller Kløvstad.

Det er likevel ikke bare å spasere rett ut av butikken når siste produkt er skannet; varene må betales og dersom du for eksempel har alkohol eller tobakk i handlevognen må en ansatt godkjenne at du er gammel nok. Et slikt kontrollapparat gjør at området rundt de selvbetjente kassene ikke kan være fullstendig ubetjent.

Resten sitter på gjerdet

Selv om Ikea har hatt suksess - og Coop nå ruller ut selvskanning i de store Obs!-butikkene - har resten av dagligvarehandelen ingen umiddelbare planer om å overlate vareskanningen til kundene.

Informasjonsrådgiver Kristina Kollerud i ICA beskriver selvskanning som en «spennende trend» butikkjeden følger fortløpende.

— Ved innføring av selvskanningssystem må vi sikre at vi klarer å oppfylle nettopp hva det er ment til, nemlig gjøre det enklere for kunden samt tilby en best mulig handleopplevelse, sier hun.

Ifølge Kollerud er vurderingene basert på tilgjengelig teknologi, kostnader og erfaringer.

— I fremtiden vil vi mest sannsynlig oppleve at selvskanning får plass i flere butikker også her i Norge, sier hun.

- Passer best for de store

Verken Rema 1000 eller NorgesGruppen har planer om å sette opp selvbetjente hurtigkasser.

— Det er for dyrt for oss. Men vi følger med på utviklingen og vil vurdere å innføre det dersom det blir enklere for kundene, sier driftsdirektør Arve Husby i Rema 1000 Norge.

— Vi tror at selvskanning egner seg godt for hypermarkedene. Svaret kan være et annet når du kommer ned på småbutikker hvor investeringskostnadene må fordeles på færre kunder og lavere volum, sier Bjørn V. Kløvstad i Coop.

Fornøyd med ordningen? Bruk kommentarfeltet.