• Folk er fortvilet, sier rådgiver.

LES OGSÅ:

Opp mot 800 søkere venter fortsatt på studentbolig i Bergen, ifølge tall fra Studentsamskipnaden i Bergen (SiB).

Det er nesten like høyt som året før, til tross for at 727 nye lavenergiboliger i Grønneviksøren er klare til innflytting om tre uker.

POPULÆRT: Studentsamskipnaden i Bergen måtte si nei til 650 søkere til det nye hybelkompleksen i Grønneviksøren, cirka 20 minutters gange fra Bergen sentrum.
STUDENTSAMSKIPNADEN I BERGEN

Knut Knapskog i Bergenstudenten.no, som tilbyr gratis rådgivning, sier de får mange henvendelser fra studenter som ikke har fått tak over hodet.— Vi merker at folk er fortvilet. Semesteret begynner om få uker. Det er også mange som ikke har mulighet til å komme til byen for å se på leilighet, sier Knapskog.

Kraftig økning

Totalt søkte 3052 norske og 1111 internasjonale studenter på bolig hos SiB innen fristen 31. mai. Pågangen har økt kraftig siden 2011 da tilsvarende tall var 1785 og 940.

— Alt er fullt. Etterspørselen er nok fremdeles mye høyere enn tilbudet. Markedet ser ut til å være umettelig, men Grønneviksøren hjelper på belastningen, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Hønsi i SiB.

— Det står mellom 600 og 800 i kø. Det forandrer seg hver dag. Det kommer inn søknader og det er folk som avbestiller, sier Hønsi.

Private leiepriser øker

Mange av studentene ønsker å bo sentralt i flunkende nye boliger. Plassene i Grønneviksøren ble revet bort på to dager og da sto 650 igjen på venteliste.

Samskipnaden har 4289 hybelenheter i og utenfor Bergen sentrum. Unge søkere og utvekslingsstudenter går foran i køen, sammen med de som har dokumenterte medisinske og sosiale utfordringer.

Det finnes ingen indikasjoner på at de nye studentboligene har lettet på prispresset i det private markedet. Hybel.no meldte nylig om at leieprisene for rom og hybler i kollektiv hadde økt med 2,1 prosent i Bergen sammenliknet med tilsvarende kvartal i fjor.

Begynner å bli vanskelig

Boligrådgiver Knut Knapskog sier det ikke for sent å skaffe seg leilighet, men det begynner å bli vanskelig.

— Vi har fått en del telefoner de siste dagene, sier han.

Også i Sogndal er pågangen stor. Firda.no skrev tirsdag at 330 personer står på venteliste til hybel der. I Førde skal hybelsituasjonen være langt bedre.

Tips om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

HAR OVERSIKT: Kommunikasjonsrådgiver Anders Hønsi i SiB.
KRISTIN TORSTEINSON, SIB