Ikke at det er noen mangel på karttjenester på nettet. Både Google, Gule Sider og Finn.no har kart der hvem som helst kan finne gater, adresser og kjøreruter. Men disse kartene eies av noen, og kan ikke brukes til hva som helst.

– De som eier disse kartene har lagt begrensninger på bruken av dem. OpenStreetMap kan du bruke til akkurat hva du vil. Folk skal kunne lage nye og kreative ting basert på kartet, og det kan du ikke gjøre med Google Maps, sier Gisle Sælensminde.

Han er en av mange frivillige som har bidratt til å gjøre kartet detaljert og oppdatert ved å legge inn GPS-data og gatenavn.

Wikipedia-modell

OpenStreetMap.org fungerer omtrent på samme måte som oppslagsverket Wikipedia. Det er brukerne som legger inn informasjonen når de selv ønsker, og hvem som helst kan bruke karttjenesten til akkurat hva de vil.

Et eksempel på hva OpenStreetMap kan brukes til, er OpenCycleMap.org. Dette er kart over sykkelveier over hele verden, med spesielt god dekning i Storbritannia og Tyskland.

I bunnen ligger kartinformasjon fra amerikanske myndigheter, som er tilgjengelig for alle. I USA gjelder nemlig en regel om at alt som er finansiert av fellesskapet også skal være gratis tilgjengelig for fellesskapet.

– Dette er ganske grove data, og mye av det er korrigert ved at folk har gått rundt langs kystlinjen, sier Sælensminde.

Så langt har kartet detaljert dekning av de fleste byer i Norge. På mindre steder er det mer varierende. Arna har ingen kartinformasjon i det hele tatt, mens Voss er detaljert gjengitt med gater, turstier – til og med skiheiser.

– Foreløpig er det litt tilfeldig. Åndalsnes ble for eksempel kartlagt av en turist som var på besøk der, sier Sælensminde.

Dugnad i Bergen

Dette vil han imidlertid gjøre noe med. Neste helg planlegger han sammen og en håndfull frivillige entusiaster en kartleggingsdugnad i Bergen. Hensikten er å få oppdatert kartene over områder med mangelfull informasjon, for eksempel i Åsane, Fyllingsdalen og Fana.

– Vi hadde et tilsvarende treff for to år siden med utgangspunkt i sentrum, sier han.

Sælensminde håper mange vil møte opp og hjelpe til med å sette gater og steder i Bergen på det fritt tilgjengelige kartet.

– Man trenger en GPS med mulighet for å overføre informasjon til datamaskinen. Mange har dette innebygd i mobiltelefonen, sier han.

GPS-enheten registrerer koordinatene mens man går, sykler eller kjører langs en rute, og etterpå er det bare å laste opp informasjonen til OpenStreetMap.

– Man trenger ikke så mye tekniske kunnskaper for å få det til. Den yngste deltakeren vi kjenner til var 11 år gammel, sier Sælensminde.

Lyst til å bli med? Kartentusiastene sitter klare på Flaktveit skole fra klokken 11 lørdag 2. og søndag 3. mai. Hvis du tar med GPS og eventuelt en bærbar PC, hjelper Gisle Sælensminde og de andre frivillige deg med å overføre dataene til OpenStreetMap.

For de som er interessert i teknikken bak karttjenesten, arrangerer BLUG (Bergen Linux user group) et foredrag 31. mai klokken 19 på Matematisk institutt, UiB. Foredragsholder er Knut Arne Bjørndal.

Er dagens kart for dårlige? Hvilke områder trenger en oppdatering? Diskuter her.

KARTLAGT: Store deler av Bergen Sentrum ble kartlagt av frivillige for et par år siden. Nå står andre bydeler for tur.
OpenStreetMap.org
GPS-MOTTAKER: Har du GPS i hånden, mobilen eller bilen, kan du legge inn kartdata på OpenStreetMap.
Arne Nilsen (Arkivfoto)