— Det er litt spesielt å øke øyen med ti mål, sier ordfører Knut Hanselmann (Frp) i Askøy kommune.

— Vi fikk høre at de skulle sprenge der ute, og da grep vi fatt i det. Det var visst mange som ville ha steinen, sier han.

Vatlestraumen er kjent for vanskelige forhold, og i 2004 omkom 18 personer da MS "Rocknes" støtte på en undervannsgrunne. I september starter Kystverket et nytt arbeid med å gjøre skipsleien tryggere. Et av tiltakene er å sprenge bort en grunnflate, slik at sundet blir dypere og gir større rom for navigering.

Den sprengte massen skal så graves opp og transporteres vekk. Askøy kommune skal bruke steinmassene til å utvide havnen på Kleppestø.

— Vi må ikke betale for steinen, så dette er gratis land. Det eneste vi må bruke litt penger på, er å legge på litt singel og plast på havgrunnen, sier Hanselmann.

Tone Sivertsen, prosjektleder i Senter for utbygging i Kystverket, sier de har fått flere henvendelser fra andre som har vært interessert i steinmassen.

— I utgangspunktet skulle denne massen bli dumpet i sjøen, men så var Askøy kommune tidlig ute og spurte om å få den, sier Sivertsen.

- Attraktivt område

Ifølge Hanselmann er utvidelsesplanen godkjent av Fylkesmannen i Hordaland. Forutsetningen er at utfyllingen ikke går ut over Maltvikaneset, som er et friområde.

Kommunen er ikke ferdig med reguleringsplanen for området, så det er foreløpig uklart hva som vil bli stående på den nye tomten.

— Min drøm er at det kommer et hotell der, med utsikt over fjorden. Et annet alternativ er at den nye tomten blir fylt opp med næringsbygg og lav bebyggelse, sier ordfører Hanselmann.

Han er overbevist om at det utvidede landområdet vil bli en verdifull tomt.

— For fire år siden beregnet vi at kaien på Kleppestø var verdt rundt 180 millioner. Dette er midt i indrefileten på Askøy, sier Hanselmann.

Bernt Ådlandsvik, fagansvarlig i Eiendomsmegler Vest Askøy, har foreløpig ikke hørt om planene. Han er likevel overbevist om at det vil bli et attraktivt område.

— Det er klart at det har en enorm verdi hvis man får bebygd eiendommen. Da vil det også bli strandsone, sier han.

— Dette er veldig sentralt på Askøy, både for næring og boliger, med utsikt ut over havet, sier Ådlandsvik.

Skal forhindre ulykker

Vatlestraumen er inngangsporten til Bergen i sør. Ifølge Kystverket er topografien og strømforholdene i Vatlestraumen i dag vanskelige, og byr på flere utfordringer for skip som skal passere.

Bare i 2010 ble det registrert i underkant av 14.000 skipsbevegelser gjennom Vatlestraumen, noe som forteller om hvor trafikkert strekningen er.

— Vi skal fjerne en grunn som stikker ut på Bjorøy-siden. Denne skal sprenges ned til en dybde på 14 meter, mens det i dag er fire–fem meter dypt der på det grunneste, sier Tone Sivertsen i Kystverket.

Totalt skal det sprenges bort rundt 65.000 kubikkmeter steinmasse, fordelt på et undersjøisk areal på 12.000 kvadratmeter. Sprengningsarbeidet skal starte i august, og Kystverket regner med å bli ferdige i løpet av 2012.

FORNØYD: -Det kommer til å bli en liten halvøy, sier ordfører Knut Hanselmann (Frp).
HELGE SKODVIN