Den gule sekundviseren beveger seg i et rykk. Tikk, takk. Tikk, takk. Lisa Fosse smiler usikkert. Bak stativer av årets bademote, har LO sin sommerpatrulje inntatt bakrommet til Lindex på Amfisenteret i Os. Rasmus Rasmussen bøyer seg rolig fremover.

—  Har du kontrakt?

— Ja.

— Får du pause?

— Ja, hvis jeg jobber mer enn fem og en halv time.

- Alt på stell

Avhøret er i gang. Bare ventilasjonsanlegget puster.

— Jeg får overtidsbetalt, forklarer Fosse forsiktig. Det er første gang hun får besøk av en patrulje og er tydelig nervøs, men uten grunn. Lindex får tommelen opp.

— Dette ser veldig bra ut, sier Rasmussen.

På vei ut av butikken, får patruljen et nikk fra daglig leder Eva Øye.

— Her er det bare å komme på besøk. Vi har alt på stell, sier hun.

– Fikk munnkurv

Det er andre arbeidsuke for LOs sommerpatrulje. Forrige uke besøkte de Bergen sentrum.

Fire av ti bedrifter fikk anmerkninger. Av 150 besøkte steder hadde 71 brudd på lover og avtaler. 28 steder hadde mangel på ordentlige arbeidskontrakter. Noen steder ble patruljen nektet adgang i bytte mot bortforklaringer. På en restaurant i sentrum hadde alle de ansatte fått munnkurv.

— Vi fikk bare beskjed om at ingen i hele bedriften fikk lov til å snakke med oss. Det er svært mistenkelig, sier Dåvøy.

I løpet av en dag besøker patruljen cirka 30 bedrifter. De kommer alltid uanmeldt, men ofte på grunn av tips fra ansatte.

— Hvis bruddene er alvorlige nok og vi ikke ser vilje til å rette opp i forholdene, så sender vi saken videre til arbeidstilsynet, forklarer Elise Dåvøy, faglig ungdomssekretær i LO.

– Mangelfull kontrakt

Noen kilometer unna er en annen patrulje i arbeid. Nathaniel Kristoffersen og Axel Fjeld saumfarer Luranetunet omsorgssenter etter daglig leder.

—  Det er ikke alltid folk har tid til å snakke med oss, men da kommer vi bare igjen senere på dagen, forklarer han.

En alarm har gått av på sykehjemmet. Det blinker rødt fra taket. En hvitkledd skikkelse farer forbi.

— Av og til føles det som om vi er et rockeband på turné. Vi reiser rundt og treffer masse folk. Det er like moro hvert år, forteller han.

— Hva er det verste du har sett?

—  En gang møtte jeg en person som bare fikk betalt i pizza. Da ble jeg sjokkert, forteller Kristoffersen.

Godkjent

Han har nå tatt seg inn på riktig kontor.

—  Har dere noen i sommerjobb? spør han høflig.

Det har de. To unge pleieassistenter kommer til. Kristoffersen snakker rolig og slår hendene sammen når han hører noe han liker.

— Det er trygt for oss å vite at noen passer på, men her har vi det bra, sier pleieassistent Sunniva Hagen. Sykehjemmet får godkjent, til tross for en mangelfull kontrakt.

—  Det skulle de fikse med én gang. Det var bare en forglemmelse, så da er det greit, forklarer Kristoffersen.

– Ble kastet ut

— Vi har vært hos syv bedrifter. To av dem hadde brudd på arbeidsmiljøloven. En plass ble vi kastet ut, forteller Knut Knapskog iherdig.

Elise Dåvøy mener årets tall er kritikkverdige.

– Det er stygge tall. Særlig hvis vi sammenligner med i fjor. Etter to uker i fjor hadde vi sett 40 brudd. På litt over en uke i år har vi sett over 87 brudd. Det er ingen god utvikling, sier hun.

Småplukk

På Amfisenteret har hun og Rasmussen fått beskjed av Eurospar at hvis de skal intervjue de ansatte, må de gjøre det imens de ekspederer kunder.

— Vi er dessverre underbemannet i dag, sier daglig leder.

På MX-sport har de ingen tariffavtale. – Men vi har høyere lønn enn tariff, forklarer deres sjef. Det er helt greit, mener Dåvøy. Patruljen sier seg fornøyd med dagen.

— Det har vært en grei dag. Litt småplukk her og der, men ingenting veldig alvorlig, sier hun.

Si din mening i kommentarfeltet under!

JOBBER DU SVART?: Det er mange spørsmål patruljen må gå igjennom. – De fleste setter pris på at vi kommer og er svarer ærlig når vi stiller dem spørsmål, forklarer Elise Dåvøy, faglig ungdomssekretær i LO.
RUNE MEYER BERENTSEN