Bare nødlysene gir et svakt skinn i de ellers mørke korridorene i det omstridte hybelhuset i Vestlundveien 22. Rundt om i bygget står fortvilte beboere og diskuterer hva de skal gjøre nå.

Klokken 09.00 i dag kuttet BKK strømmen til det ulovlige hybelhuset i Vestlundveien. Dermed sitter de rundt 40 beboerne igjen uten muligheter for oppvarming eller matlaging.

— Vi vet ikke hva vi skal gjøre nå. Det er helt grusomt, sier Roland Rusins.

Latvieren bor i hybelhuset sammen med kone og to små barn. Når eldstejenten kommer hjem fra skolen i dag, blir det servert middag av den kalde sorten.

Frykter brannfelle

Den urovekkende beskjeden, om at strømmen skulle stenges, kom fra huseieren fredag ettermiddag. Siden da har beboer Borlaug kjempet forgjeves hele helgen for å unngå at BKK kuttet strømmen. Nå gjør han og beboerne alt de kan for å få strømmen tilbake igjen.

— Dette går jo ikke an. De som ikke har muligheter til å bo hos venner og familie, blir jo sittende her i kulden. Blant annet bor det to utenlandske barnefamilier her, uten muligheter for å bo andre steder, sier Asbjørn Borlaug.

Han sier han har vært i kontakt med politiet for å be om hjelp.

— Politiet sier de følger situasjonen, men at de ikke kan gjøre noe ennå. De kan først gripe inn dersom strømstansen fører til at brannalarmene kobler ut, sier han.

Når mørket siger på utover ettermiddagen, vil beboerne bli nødt til å tenne stearinlys og forsøke å lage middag på primus. Det frykter Borlaug skal bli en brannfelle.

— Vi får håpe noen griper inn før det blir nødvendig, sier han.

Ingen forhåndsadvarsler

Fredag kunngjorde Fylkesmannen i Hordaland at kommunens vedtak om døgnmulkt mot det ulovlige hospitset er gyldig. Da sa Thomas Jensen at han skulle avvikle utleievirksomheten.

— Det er vel ikke vits å tyne dette lengre. Nå går det mot avvikling, og jeg har allerede sluttet å fornye leiekontraktene, uttalte han da.

Det har ikke lyktes bt.no å få tak i huseier Thomas Jensen i dag.

Leietakerne som bt.no snakker med, sier de har betalt husleie ut mars.

— Husleien inkluderer strøm. Vi har ikke fått noen advarsler om at verken strømmen skal kuttes eller at vi må flytte ut, sier beboer Borlaug.

Bøter på flere hundre tusen

Roland Rusins sier familien verken har venner eller familie i Bergen. Dermed er de prisgitt at huseier Jensen og BKK finner en løsning.

— Situasjonen er uholdbar, sier han.

Hybelhuset i Vestlundveien huser både narkomane og bostedsløse gjennom Nav, men også barnefamilier og arbeidsfolk som ikke får innpass på utleiemarkedet i Bergen. Siden bygget ikke er regulert for boligformål, ilegger kommunen huseier Thomas Jensen døgnmulkt på 1.000 kroner. I løpet av det siste året er bøtene nå oppe i flere hundre tusen kroner.

— Vi skulle gjerne bodd et annet sted, men det er veldig vanskelig å få leie i Norge for oss utlendinger. Dermed ender vi opp med å bo på steder som dette, sier Rusins.

BKK: - Vi følger reglene

Kommunikasjonsrådgiver Anne-Mette Tuvin i BKK bekrefter at de har kuttet strømmen grunnet utbetalte regninger.

— Fristen gikk ut klokken ni i dag. Vi har informert huseier om det som skal til for å unngå stengning av strømmen. Dette er en siste utvei for oss, sier Tuvin.

Hun sier BKK har utsatt stengningen i lengre tid, i påvente av at huseier Thomas Jensen skulle finne en løsning. Ifølge Tuvin er BKK bevisst på at det bor barnefamilier i bygget de har gjort strømløst.— Vi er klar over det, men føler vi har gjort mye for å unngå dette. Men når huseier ikke har klart å betale det utestående beløpet, har vi måttet stenge strømmen i hele anlegget.

Flere norske strømselskaper stenger ikke strømmen mellom 15. november og 31. mars. BKK mener likevel at de har sitt på det tørre.

— Vi forholder oss til reglene, og stenger ikke strømmen hvis det er minusgrader den aktuelle dagen eller er fare for liv og helse, sier Tuvin.

KUN NØDLYS: Alt av lamper og ovner er slått av etter BKK kuttet strømmen i dag tidlig. Nødlys i taket er den eneste lyskilden i de mørke korridorene.
EIRIK BREKKE
SVINESTI: BT har over lengre tid fulgt situasjonen i det ulovlige hybelhuset. Et besøk før jul avdekket elendige forhold. Skitten fløt i gangene, og en intens stank dekket hele området rundt toalettene og dusjen. Inne på toalettene var det avføring på gulvene.
EIRIK BREKKE