I dag er det 270 årsverk ved fabrikken. Tirsdag ettermiddag meldte Orkla Foods Norge at det blir nedbemanning og at det vil ramme mellom 40 og 60 ansatte.

— Det er for tidlig å si hvordan nedbemanningen vil foregå. Vi kan ikke utelukke oppsigelser, men ingen har mottatt dette, sier fabrikksjef Atle Tvedt Pedersen.

Tore Nielsen er hovedtillitsvalgt på fabrikken, men ønsker ikke kommentere kuttene før onsdag ettermiddag.

— Vi har gjennomført allmøte. Onsdag skal vi ha møter med klubb og medlemmer. Etter det kan jeg uttale meg, sier han til BT.

- Folk blir berørt

Først ved årsskiftet regner han med å ha fullstendig oversikt over nedbemanningsprosessen, men allerede i oktober kan de første være på vei ut. Tirsdag informerte han de ansatte på flere allmøter.

— Det er ikke kjekt å komme med slike nyheter, og jeg ser hvordan folk blir berørt. De ansatte preges selvsagt av dette. Samtidig har vi vært gjennom et program siden januar for å redusere kostander, noe alle ansatte har vært kjent med. Nå har vi avdekket forbedringspotensial, og da må vi iverksette dette for å sikre lønnsom drift i fremtiden, sier Tvedt Pedersen.

Nye oppgaver med færre

Han forteller at fabrikken går med overskudd, og at de selger mer sauser og supper enn på lenge. Likevel blir det altså nedbemanning.

— Målet er å gjøre fabrikken enda mer konkurransedyktig, slik at arbeidsplassene sikres. Økt konkurransekraft er viktig for at fabrikken skal kunne tiltrekke seg nye produksjonsvolumer fra våre søsterselskaper i Orkla. Dette er noe vi ønsker å få til i Toro-fabrikken, men per i dag er ikke produksjonen effektiv nok, sier han.

- Så dere vil ha nye oppgaver med færre ansatte?

-Ja.

- Selger mer

Målet er å kutte 60 millioner kroner, og det er bestemt at flere tiltak skal iverksettes. Fabrikken skal gjennomføre tiltak som skal gi bedre utnyttelse av råvarer, bedre utnyttelse av emballasje og reduksjon av øvrige driftskostnader.

— Den største kostnaden i fabrikken er imidlertid lønn, og for å redusere denne kostnaden vil vi dessverre måtte redusere antall ansatte. Til sammen vil 40-60 årsverk bli rammet, sier Tvedt Pedersen.

Orkla Foods Norge melder at det gjøres en solid innsats på salgs- og markedssiden. Ifølge selskapet bidrar det til at de selger mer supper, sauser og gryteretter enn på lenge.