Flere hundre tusen kroner er tappet fra kontoene til bensinkunder i Lindås i Norhordland.

Skimmingutstyr er installert ved pumpen på den ubetjente bensinstasjonen, og rett etter fylling er det gjort uttak i USA og Den dominikanske republikk. Noen har mistet opp mot 20.000 kroner, som bt.no skrev tidligere i uken.

Regionsperre på kortet kunne hindret pengene fra å forsvinne ut av landet.

— For vår del ville det stoppet uttak av kontanter i et annet land hvis kunden hadde den påslått for region Nord-Amerika, for eksempel, sier informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest..

Får melding hvis kortet blir avvist i utlandet

Med en regionsperre hindrer man selv for bruk av bankkortet i forskjellige regioner, for eksempel alle områder utenfor Europa.

Stort sett alle Sparebanken Vests kunder velger å benytte regionsperre. Men noen ganger glemmer de å slå den på igjen når de har vært på ferie, ifølge informasjonssjefen.

— Regionsperren gjør at du er godt gardert mot svindel med dine kort, sier han.

Kundene velger selv hvilke regioner som skal være åpne for bruk. Dette administreres i egen nettbank og endringen er gjeldende med en gang.

— Kunder mottar SMS dersom kortet blir avvist i en region. Dersom det er kunden selv som er på reise og bruker kortet, kan han eller hun enkelt åpne opp regionsperren i sin nettbank eller kontakte banken. Dersom det er svindel, anbefaler vi at kunden kontakter banken snarest, sier Breivik.

Mer overvåkning

Han oppfordrer kundene til å bruke regionsperren aktivt.

Sparebanken Vest har også egene systemer for å stoppe svindlerne.

— Banken har et sikkerhetsregime knyttet til kortsvindel som består av ulike elementer, både automatiske og manuelle, uten at jeg kan gå inn på detaljer om dette. I tillegg er det et godt samarbeid banker imellom for å forebygge og stanse kortsvindel, sammen med politimyndigheter og kortleverandører.

Informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB sier at tapene på kortsvindel har gått betydelig ned hos dem det siste året.

— Vi har brukt mye ressurser på å utvikle gode overvåkingssystemer som gjør at vi klarer å stoppe mye av denne typen kortsvindel, sier hun.

Lite tap

Hun har ikke tall på svindelforsøk fra den konkrete bensinpumpen.

— Men vi er godt kjent med at det har vært mange forsøk på svindel av bensinpumper på Vestlandet. Her har vi hatt lite tap, ettersom systemene våre har fanget opp svindelforsøkene og stoppet pengene før de har gått ut av landet. Vi har en kombinasjon av manuell og maskinell overvåking som gjør at vi nå klarer å stoppe mye, forteller Rasmussen.

Lensmann Einar Vatne sier at etterforskningen pågår fremdeles.

En person har blitt avhørt, men er sjekket ut av saken. Politiet er fremdeles interessert i tips fra publikum.

PASS OPP: Disse automatene er blitt svindlernes nye favoritt. - Vi anbefaler folk å være oppmerksomme i forhold til minibanker og betalingsterminaler på øde steder, sier informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest.