Søstrene Hagelin og Madam Bergen har i flere år slitt med store og økende underskudd. Nå må de stenge.

Stopp — Vi er veldig lei for at vi til slutt har måttet gi opp forsøket på å drive Madam Bergen videre. Tapene er blitt så store at det ikke lenger nytter. Vi allerede gjort mer enn hva som kunne forventes for å forsøke å drive videre. Men ett sted må man si stopp, sier administrerende direktør Knut Galtung Døsvig i BaraGuppen AS som eier den tradisjonsrike fiskematbedriften.

Underskuddet for 2008 på 5,7 millioner har bare fortsatt å vokse. Bare i første kvartal i år, var underskuddet på to millioner, opplyser Døsvig.

Til sammen 28 personer er nå oppsagt.

— Dette er fryktelig trist. Våre ansatte blir tatt hånd om på best mulig måte. Arbeidet med å finne løsninger for at noen overtar merket fortsetter. Dette er ikke en konkurs, men en styrt avvikling, sier Døsvig.

**Les også:

Tjener på eiendom, taper på fisk**

Tung dag

Bodil Skiftesvik har jobbet hos Søstrene Hagelin i Olav Kyrres gate siden 1991.

— Vi har mange faste kunder i alle aldre. Flere av dem kjenner vi godt, etterhvert. Jeg tror en del av dem blir ganske sjokkert når vi må stenge, sier hun.

Hun fikk oppsigelsen i går og har en tung dag i dag.

— Det er en trist dag. Nå får jeg se meg om etter noe nytt. Det kan bli spennende, men man blir jo ikke yngre med årene, sier hun.

Særbergensk

Laura Eikevåg (77) er en av dem som har hatt glede av de varme fiskekakene i flere tiår. Hun er ofte innom og tar med seg varme fiskekaker i hånden.

— Det er over 30 år siden jeg spiste den første fiskekaken fra Søstrene Hagelin. Jeg kommer til å savne det veldig, sier hun

— Er du rusk? Hva skal vi spise nå da? Dette er det tristeste jeg har hørt på lenge. Det kommer til å bli ramaskrik blant bergensere, sier en annen fast kunde når hun får høre at Søstrene Hagelin skal stenge.

— Jeg har diltet etter disse damene siden jeg var barn. Nå må jeg bare hamstre og spise fiskekaker hver dag, sier hun

Varme fiskekaker går unna hos Søstrene Hagelin.

— Fiskekakene er den absolutte favoritten. Det er noe særbergensk med å ta med seg en varm fiskekake i hånden til lunsj. Østlendinger gjør ikke sånt, sier Bodil Skiftesvik.

Siste dag

Problemer med å få varene ut i dagligvarebutikker er en av grunnene til at Madam Bergen sliter, ifølge Døsvig.

— Vi har hatt store problemer med å få hylleplass og har møtt mye motstand. Butikkene prioriterer sine egne merkevarer, og det er knapt plass til lokale aktører, selv for et varemerke som har en spesiell plass i bergensernes hjerte, sier Døsvig.

Les også: Nystekte best, men dyrest

Siste dag for de tradisjonsrike fiskematbutikkene, skal etter planen være 30. juni.

Hva synes du om avviklingen? Si din mening her.

ANE BØRHAUG
ANE BØRHAUG
ODD E. NERBØ