Det skriver Aftenposten.no.

– Tallet for inneværende år ser i alle fall ut til å være for høyt.

Etter

rentemøtet onsdag i forrige uke senket sentralbanksjef Svein Gjedrem på strak arm Norges Banks anslag på ledigheten i år. Det er andre gangen i år han nedjusterer anslaget.

I mars spådde han en ledighet på 4,25 prosent som gjennomsnitt for i år, som ville gitt 110.000 ledige. I juni spådde han i bankens pengepolitiske rapport en ledighet på 3,5 prosent som gjennomsnitt for i år. Det tilsvarer 90.000 uten jobb. Men selv det er for mye.

Disse anslagene gjelder ikke lenger. Det går mye bedre enn ventet.

Kabel og korn Blant bølgende kornåkre på Årnes i Akershus jobber Marte Westvang og Lars-Johan Gruebekken på Draka Comteq Norway. Ved full drift lager 150 ansatte i løpet av et døgn 60 mil tynne kabler til datanettverk. Kobber og fargerik plast står stablet i små og store tromler.

Rundt nyttår ble begge permittert sammen med rundt 70 andre. Men så bedret det seg utover vinteren og våren i takt med at de verste sjokkbølgene fra finanskrisen la seg. Bedriften hadde tatt for hardt i. Nå er antall permittert redusert til rundt 20.

Gruebekken var tilbake i jobb etter påske.

– Det ble litt kjedelig lengden, sier har han om permitteringen

Westvang er en av svært få jenter i bedriften. Hun har en liten diamant i kinnet, og var tilbake på jobb i mars.

– Det er greit å ha jobb. Jeg var heldig som bare har et lite lån. Det var nok andre som hadde det verre, sier hun.

Stabilt Finanskrisen biter tilsynelatende ikke på den norske ledigheten lenger:

  • Siden nyttår har ledigheten i Statistisk sentralbyrås (SSB) målinger ligget fast på litt over 3 prosent. I antall betyr det ledigheten har ligget stabilt litt over 80.000.

På mindre enn et halvår har Norges Bank justert ned prognosen for ledigheten i 2009 med rundt 25.000 personer, hensyn tatt til onsdagens verbale nedjustering.

Gjedrem har to mulige forklaringer på at ledigheten har holdt seg stabil i SSB-målingene:

  • Produksjonen har holdt seg bedre oppe enn ventet, og dermed har det blitt behov for mer arbeidskraft.
  • Produksjonen har falt som forventet, men bedriftene har holdt på de ansatte for å kunne være klare når oppturen kommer.

Hvis den siste effekten er sterkest, blir det ifølge Gjedrem avgjørende at det faktisk kommer en opptur i økonomi.

Hvis den ikke kommer, er den flate ledigheten hittil i 2009 bare en utsettelse av dårligere tider. Usikkerheten er fortsatt stor.

Ut av Norge Utenfor Draka på Årnes rygger trailerne frem og tilbake. 85-90 prosent av datakablene ruller over Glomma og blir solgt til utlandet. Bedriften er en av Europas to største produsenter.

Adm. direktør Are Willersrud sier etterspørselen tok seg opp igjen mot påske.

– På ordresiden lever vi litt mer usikkert enn før. Før hadde vi ordrer for et par måneder fremover. Nå har vi ordrer for bare to-tre uker fremover. Men det rusler og går, sier han.

Draka er et godt barometer på tingenes tilstand i arbeidsmarkedet. Etter påske har det gått mye bedre enn alle prognosemakerne ventet.

– Jeg håper på bra tider videre, sier Westvang. Hun heiser på plass en ny kabelbunt på vei til et datanettverk i utlandet.

Er Norge ute av sumpen? Si din mening her.