Statoil-aksjen nådde mandag den høyeste sluttnoteringen på Oslo Børs på over fem år. Årsaken er økt bekymring for russisk gassleveranse gjennom Ukraina til Europa, skriverBloomberg.

— Dersom Russland kutter gasseksporten gjennom Ukraina, må noen andre levere gass til det europeiske markedet, sier Andre Baustad Benonisen, analytiker i Danske Bank Markets til nyhetsbyrået.

Norge nest størst

Russland leverer mellom 25 og 30 prosent av gassen som brukes i Europa, og er største leverandør av gass til europeerne.

Norge er nest største gassleverandør til Europa med cirka 20 prosent. Statoil har en markedsandel på rundt 14 prosent av det europeiske markedet.

For Norge og for Statoil er den politiske krisen i Europa en fantastisk situasjon, ifølge Jon A. Schj. Olaisen i ABG Sundal Colliar. Mandag fortalte han Norge kan tjene store penger om Russland stenger igjen kranen som forsyner en fjerdedel av Europa med gass.

Følsom gasspris

Statoil steg 3,6 prosent til 164,1 kroner mandag. Det er det høyeste nivået for aksjen siden 29. august 2008. Mer enn dobbelt så mange Statoil-akjer ble omsatt mandag sammenlignet med gjennomsnittet siste tre måneder, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Gassprisene gjorde et byks på 10 prosent for neste måneders leveranser til Storbritannia og Nederland, mens råolje av Brent-kvalitet steg 3 prosent som følge av økt spenning mellom Ukraina og Russland de siste dagene.

Mindre gasseksport

Statseide Gassco transporterer den norske gassen til Europa. I 2013 gikk 102,5 milliarder standard kubikkmeter gass (sm3) fra norsk sokkel til mottaksterminaler i Tyskland, Belgia, Frankrike og Storbritannia. Det er en nedgang på 4,9 milliarder standard kubikkmeter gass sammenlignet med 2012.

Gassco har ansvaret for 8.000 kilometer med gassrørledninger, to gassterminaler i Norge (Kårstø og Kollsnes) og syv mottaksterminaler i Europa. Statoil er teknisk driftsansvarlig.