Økonomene trakk av silkehanskene under årets budsjettmøte i Gamle Rådhus.

Anført av økonomiprofessor Victor Norman ble debatten om eiendomsskatten trukket frem nok en gang. Norman (H) berømmet sitt eget byråd for å holde seg til et strammere budsjett enn de andre partiene.

Opposisjonen opererer nemlig med alternative budsjetter hvor de tar i bruk eiendomsskatten. Dette utgjør mellom 250 og 350 millioner årlig. Disse pengene bruker de til å reversere flere av byrådets kutt, som for eksempel bortfallet av 80-prosentsregelen, nedskjæringer i barnehagebudsjettene og nedleggelsen av gratisbuss.

— Kommunen er i en lykkelig budsjettsituasjon. Det er lettere nå enn det vil bli noengang de nærmeste 40 årene. Det vil bli garantert ille når eldretsunamien slår inn, men verre i de nærmeste årene, sa Norman, og nevnte underfinansierte statlige reformer som samhandlingsreformen og psykiatrireformen som argumenter for at kommunen vil få en strammere økonomi.

Falle tilbake på

Norman mener derfor det er bra at byrådet klarer å gjøre opp årets budsjett uten å hente inn eiendomsskatt.

— Mitt råd til dem som vil ha en sterk offentlig sektor er å ha et inntektsgrunnlag å falle tilbake på.

Odd Rambøl (Ap) tente på alle plugger.

— Det er første gang jeg har ført noen ta til ordet for ikke å innføre eiendomsskatt, fordi man kan trenge den på et senere tidspunkt.

Rambøl sa han hadde lett lenge etter akademikere som var mot eiendomsskatt, uten å lykkes. Han nevnte blant andre tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem som en tilhenger av å øke beskatning på eiendom. At byrådet i kommende budsjett fjerner skatt på privatboliger, men ikke næringsboliger, reagerer han sterkt på.

— De flytter skatten over på næringslivet, som vil bli mest skadelidende når problemene i Europa inntreffer også her

Kommunal skatt

Norman mener sannhetsvitnene for eiendomsskatt først og fremst fremhever denne type skatt som en statlig skatt, og ikke en kommunal skatt.

— Det er klart vi har behov for en inntektsøkning i kommunene fremover, men den inntektsøkningen må bli så liten som mulig. Når vi har den romsligste kommuneøkonomien for de neste 30 årene, og ikke klarer å gjøre opp budsjettet uten eiendomsskatt, hvordan skal vi klare å gjøre det opp i fremtiden, spurte Norman.

Siviløkonom Torstein Dahle (Rødt) er ikke enig i at kommunen ikke bør øke budsjettet for 2012 ved hjelp av eiendomsskatt.

— Jeg mener det er klokt å bruke penger nå. Vi må sørge for at de 4000 barna som vokser opp i fattigdom ikke gjør det. Det vil være en fabelaktig investering, som vil spare samfunnet for store utlegg i fremtiden. Det er lønnsomt å investere i inneklimaet til skolenen, så ikke elevene får vondt i hodet og gjør det dårlig på skolen.

— Det må være plass til å få til disse tingene innenfor de rammene man har, svarte Norman.

ADVARTE MOT ELDRETSUNAMI: Høyre-politiker Victor D. Norman. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ