Med 318 mot 97 stemmer avviste Huset president Barack Obamas appell om å heve gjeldstaket som i dag er på 14.300 milliarder dollar. 82 demokrater sluttet seg til republikanernes avvisning.

Les også:

— Vil ikke akseptere

Avstemningen var trolig et republikansk skremmeskudd for å tvinge Det hvite hus til å akseptere kraftigere kutt i statsbudsjettet for neste år.

  • Id ag gjør vi det klart at republikanere ikke vil akseptere en heving i vår nasjonale gjeldsgrense uten omfattende utgiftskutt og virkelige budsjettreformer, sa David Camp til Wall Street Journal etter avstemningen.

Meningsmålinger viser at et flertall av amerikanerne ikke ønsker å gi staten godkjenning til å låne mer penger.

USAs gjeldstak ble nådd 2 mai, men det amerikanske finansdepartementet har uttalt at de henter penger fra andre kilder, som pensjonsfond, inntil 2. august.

Det er med andre ord den virkelige fristen for politisk enighet om en økning av gjeldstaket.

Her kan du se USAs gjeld i øyeblikket.

Uante konsekvenser

Dersom taket ikke heves og USA ikke kan låne mer, vil USA misligholde sine enorme lån, med uante konsekvenser for verdensfinansene.

Foreløpig er ikke markedet bekymret for at USA skal misligholde sine lån, som anses som en av verdens tryggeste investeringer.

Demokratene nekter å vurdere kutt i helsebudsjettene før republikanerne går med på skatteøkninger for å redusere underskuddet.

Onsdag møter Obama kongressmedlemmer for å diskutere budsjettkutt, i et nytt forsøk på å komme til enighet om å øke landets gjeld.